Annons

Annons

Annons

Anders Edvinsson (S) positiv till regler runt tiggeri

Civilminster Ardalan Shekarabis förslag om att förbjuda tiggeri i Sverige öppnar för en välkommen diskussion, anser Östersunds kommunalråd Anders Edvinsson.

Anledningen är att det i dagens läge saknas ett nationellt regelverk för hur kommunerna ska hantera tiggeriet, vilket gör att varje kommun lägger mycket tid och kraft på att experimentera med egna lösningar.

– Man kan ju inte förbjuda folk att vara fattiga och det är svårt att definiera vad som är tiggeri och inte. Men det skulle gynna alla att det skapas ett enhetligt regelverk som kommunerna har att förhålla sig till, säger Anders Edvinsson.

Annons

Annons

I Östersund har man valt att tillgodose tiggarnas basbehov med hjälp av socialtjänstens ordinarie regelverk, finansiering av Svenska kyrkans insatser och genom att etablera samarbeten med frivilligorganisationer.

Samtidigt har man använt sig av kommunens ordningsföreskrifter för att förindra förekomsten av tältläger.

– Vi lägger jättemycket tid på att mötas med föreningar och människor för att få till det här varje år. Det hade inte blivit nödvändigt med ett etablerat regelverk, säger Anders Edvinsson.

Samtidigt är han noga med att påpeka att det inte finns något formellt förslag i frågan eller att regeringen har tagit ställning i den.

Läs även: Csaba Bene Perlenberg – "Sossarna har alltid varit sossar – tiggeriförbudet är inte förvånansvärt"


Marcus Berglund

063-16 16 17
marcus.berglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan