Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Länstidningen (S) vilseleder sina läsare om svenskt försvar, ubåtsjakt och Ryssland

Finns det plats för två tankar i huvudet på samma gång frågar sig Länstidningens politiske redaktör Tord Andersson (16/8). En försåtlig rubrik i en text om utrikespolitiken och relationen till Ryssland.

Läs Länstidningens "Finns det plats för två tankar i huvudet samtidigt?"

Kustkorvett HMS Visby på väg från spaningsområdet i Nämdöfjärden i samband med undervattenskränkningen 2014.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Tyvärr klarar inte Andersson av att ha två tankar i huvudet och missar den mest grundläggande fakta.

Om den första tanken är att förstå att Ryssland är bekymrad över Nato och EU, så kan inte den andra tanken vara att ge efter. Den andra tanken måste handla om att förstå att reaktionen från makten i Kreml handlar om fruktan för en folklig resning som vill leva i en västerländsk lagstyrd demokrati, tillsammans med att det går i tvärs med Rysslands mål att återställa sitt gamla imperium.

Annons

Annons

Det handlar både om omritade gränser som på Krim, men framför allt i form av en intressesfär. Dessa mål står i direkt konflikt folkets strävan i Ukraina och Georgien och hotar den baltiska askungesagan efter den återställda självständigheten som dagarna firar 25 år.

Läs mer: Ooups Åsa Linderborg did it again

Däremot blir det tydligt vilket socialdemokratiskt utrikesministerideal som Länstidningen företräder. Inte är det ådalingen Rickard Sandlers passion för små och fria stater, inte heller finns här Anna Lindhs engagemang för folkrätten. Istället är det behovet att ursäkta Moskva och en svensk undanfallenhet.

Ett ideal som återfanns hos baltutlämningens Östen Undén, som också skällde ut Raoul Wallenbergs anhöriga när de ifrågasatte sovjetiska myndigheternas osanningar, och Sten Andersson som inte ansåg att de baltiska länderna var ockuperade så sent som 1989.

Baltutlämningen i november 1945 som genomdrevs trots protester.

Bild: TT

Läs mer: Baltikums Askungesaga - återställd självständighet firar 25 år

Några av felaktigheterna hos Länstidningen:

Försvarsmaktens och försvarsminister Hultqvists (S) bedömning är att svenskt territorialvatten kränktes 2014 och den bedömningen kvarstår. Här vilseleder Länstidningen sina läsare på precis samma sätt som den ryska propagandan har försökt göra sedan hösten 2014. Grattis LT!

Att "starka krafter" skulle ha haft nytta av publiciteten kring ubåtsjakt är en konspirativ antydning om en militärledning som skulle vara illojal mot den folkvalda regeringen. Länstidningen anför som ”bevis” att riksdagen ”sköt till 10 miljarder” och får det att framstå som misstänkt. I själva verket är det en sorgligt låg summa. Det är hälften av vad Försvarsmakten ansåg behövdes för att fylla hålen för att genomföra ett tidigare försvarsbeslut. Sedan det beslutet har den säkerhetspolitiska situationen sprungit ifrån både svensk försvarsplanering och Länstidningen.

Annons

Annons

Sverige behöver dubbla sina försvarsutgifter för att klara Natomålet, och den som argumenterar för att Sverige ska stå utanför Atlantpakten, och ändå ha ett trovärdigt försvar för egen del samtidigt som vi uppfyller våra åtaganden genom solidaritetsdeklarationen och Lissabonfördraget, behöver lägga tre gånger så mycket som idag. Alltså tillbaka till nivåer för Kalla Kriget.

Läs mer: Onda imperiets återkomst återspeglas inte i nådiga luntan

Krisen för vår försvarsförmåga har skapats av såväl förra Alliansregeringen (med Reinfeldts olycksaliga uttryck ”militären är ett särintresse”) som Göran Perssons socialdemokratiska regering.

Låt oss slå fast med all önskvärd tydlighet, svenskt försvar är ett allmänintresse och ingenting annat.

Att prata om att Nato expanderat blir att jämställa att små stater inte ska suveränt få fatta beslut om vilken säkerhetspolitisk lösning de ska få välja. Det är precis vad Kreml vill när Ryssland genom annekteringen av Krim upphävde europeisk säkerhetsordning och bröt mot Helsingforsavtalet. Det hade varit klädsamt om LT haft det för ögonen, men har man Undén och Andersson som ideal så vad är väl små staters oberoende värt?

Ett exempel på hur gränsen mellan Rysslands public diplomacy och aktiva åtgärder suddas ut handlar om svensk Nato-debatt.

Tord Andersson gör också samma misstag som Hans Blix och Sven Hirdman och tänker sig en traditionell långdragen konflikt som risken i relationen med Ryssland. Då blundar samtliga herrar för att Säpo tre år i rad har konstaterat krigsförberedande aktivitet av Ryssland i Sverige, att rysk underrättelseverksamhet i Baltikum ökar och att hybridkriget med aktiva åtgärder och propaganda redan har drabbat flera europeiska länder, däribland Sverige.

Annons

Dessutom blir budgetsiffrorna vad USA och Ryssland lägger på försvaret inte relevanta när frågan handlar om lokal överlägsenhet, där samtliga baltiska huvudstäder intas på timmar snarare än veckor. Och ett försök till befrielse skulle utlösa hot om kärnvapenkrig.

Annons

De ryska förbanden övar på att kunna utgå direkt från fredsbasering till strid för att ge minimal förvarning till västliga truppförstärkningar. Natos bataljonsrotation ska jämföras med den divisionsupprustning Ryssland gör längs sin gräns.

Luftlandssättningsstyrkorna firar sin dag på Röda Torget 2:a augusti 2016. Det är förband som luftlandssättningsdivisionen i Pskov som övar på att utan förvarning kunna gå till angrepp mot Baltikum.

Bild: Ivan Sekretarev

Därmed inte sagt att vi ska få panik. Ibland är ett elavbrott ett elavbrott, och en cigarr en cigarr. Långt ifrån allt som sker är främmande makt, men att blunda, vara undfallen, och ignorera det som pågår är rent ut sagt livsfarligt.

Läs mer: Hultqvist "Missbruk av demokratin när desinformationen får fäste i debatten"

När man läser Länstidningen är det uppenbart att det stämmer som tidningen skriver ”argument som bygger på fakta inte längre biter i debatten”, tyvärr handlar det om LT själv. Och när det gäller källkritiken så är det klart att det är svårt med den om man inte anstränger sig att ta sig igenom töcknet av desinformationskampanjen om värdlandsavtalet, som uppenbarligen inte bara påverkat delar av Miljöpartiet samt Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Och när Länstidningen raljerar om att ”I slutändan handlar det om att välja vilka man litar på. I valet mellan militärhistoriker med förflutet i armén och FN-ambassadörer som arbetat med nedrustning, väljer jag utan tvekan de sistnämnda” så kan man vända på det och konstatera att vi väljer att lyssna på de två Moskvaambassadörer som sågat Hirdmans Rysslandssyn, på de tre socialdemokratiska ambassadörerna som anser att Sverige behöver gå med i Nato, förre talmannen Björn von Sydow (S), på Sveriges ledande Rysslandsexperter på FOI och andra forskare i Östersjöområdet.

Annons

Annons

Läs mer: Patriotism, konfrontation och repression präglar Rysslands nya säkerhetsstrategi

Länstidningen litar mer på Hirdman, en fd diplomat som är ledamot av förtroenderådet för Moskvas institut för internationella relationer som leds av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, än på partidistriktets ordförande i Dalarna - försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Och om det inte är tillräckligt så kan ju LT för den delen också lyssna på den analys som försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) gör när det gäller utvecklingen i Ryssland och läget i vår omvärld.

Att Östersunds-Posten står upp för socialdemokratiska ministrar mot Länstidningen är väl annars lika sannolikt som att Storsjön fryser till is i augusti, men när det gäller grundläggande och allvarliga frågeställningar behöver gränsen markeras och partipolitiken läggas åt sidan.

Läs mer: Fredsrörelsens skrämselbrev om atombomber till riksdagsledamöter

Digitalt tillägg:

ÖP är en tidning som delar Centerrörelsens grundläggande värderingar och företräder en centerpartistisk och ansvarsfull syn på världen. Det gör vi utifrån statsminister Fälldins ”håll gränsen”, Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp arbete för folkförsörjningen i samlingsregeringen och att Centerpartiet är en konstruktiv vän av samarbete i Europa och över Atlanten.

Precis som vi är djupt kritiska till Länstidningen så tar vi också avstånd från en C-märkt tidning, Skånska Dagbladet, vars chefredaktör Lars Joel Eriksson den 6/8 menar att Putin står fredlig samexistens, att EU försökt destabilisera Ryssland och han vill att Donald Trump vinner presidentvalet.

Annons

Annons

Att läsa Skånska Dagbladet är som att läsa ett eko av den ryska statspropagandan. Det går inte att dela centerrörelsens grundläggande värderingar och vara Trump-Putinist. Det borde rimligtvis även Skånska Dagbladets lokala ägare också inse.

Att hålla på lirare som Trump och Putin är inte förenligt med centerrörelsens grundläggande värderingar.

Bild: Alexei Nikolsky

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

Annons

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

Annons

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

Annons

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

Annons

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan