Annons

Annons

Annons

Annons

Ragunda

Sensationell fiskart fångad i Jämtland

Det har aldrig tidigare registrerats någon fångst av den speciella fisken i Sverige.
Nu har Sportfiskarna noterat den sensationella fångsten som ett rekord.

Det var fiskeentusiasten Marc Westrin från Lund som drog upp den högst anonyma rekordfisken i samband med ett provfiske i Abborrtjärn i Ragunda i juli i år.

Bild: Storfiskregistret

Det är organisationen Sportfiskarna som nu går ut med en nyhet som åtminstone får initierade fiskefantaster att tappa hakan.

Och det är tack vare fiskeentusiasten Marc Westrin från Lund som Abborrtjärn i Ragunda fiskevårdsområde har satts på kartan.

I tjärnen har det i många år simmat en högst anonym fisk, indianlaxen, som utsättare planterade in någon gång på femtiotalet.

Med åren har utsättningen fallit i glömska, men Marc Westrin berättar för Sportfiskarna att han länge drömt om att fånga indianlaxen då han läste om utsättningar från femtiotalet i en gammal gulnad encyklopedi.

Annons

Här är hans egna ord om hur det gick till när han i juli fångade inte bara en utan åtta laxar samt ytterligare en som lyckades slita sig:

Annons

– Efter noggranna efterforskningar gjorde jag en satsning i den här lilla jämtländska tjärnen. Under de fyra dagarna jag fiskade lyckades jag fånga åtta stycken indianlaxar. Snittstorleken var väl cirka 220 gram, alltså för litet för rekordregistrering, men den största pressade lyckligtvis vågen precis till de magiska 250 grammen som krävs för rekordregistrering. Samtliga indianlaxar kämpade vilt med hopp och huvudskakningar, trots sin storlek. En tappad större fisk kring halvkilot gör att jag tror möjligheterna att slå mitt rekord borde vara goda. Min uppfattning är att detta var fullvuxna fiskar som ska leka och sedan dö i höst. Med den mycket speciella livscykeln som indianlaxarna har ska det bli spännande att följa utvecklingen i tjärnen i framtiden. Kanske är storleksfördelningen helt annorlunda nästa år.

Värt att notera är att Marc Westrin sökte och fick tillstånd hos Ragunda fiskevårdsområde om att få provfiska i Abborrtjärn.

– I dagsläget finns ännu inga fiskekort att köpa till tjärnen, men det är på gång. Både regler och antalet fiskekort ska enligt uppgift ta hänsyn till detta mycket speciella fiskbestånd. Så förhoppningsvis kommer det finnas möjlighet för andra fiskare att testa fisket här framöver, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare, Nicka Hellenberg i en presskommentar.

Fakta om indianlaxen:

Annons

Indianlax, som heter Oncorhynchus nerka på latin, är en av många amerikanska laxfiskar som man under 1900-talet experimenterade med att sätta ut i olika vattendrag i Sverige. Lek och fortplantning har konstaterats i flera vatten, men i de flesta sjöar försvann fisken efter några år. I Abborrtjärn har fisken bevisligen lekt framgångsrikt och lyckats bilda ett eget bestånd. Indianlax planterades faktiskt även ut i kända sjöar som Vättern och i skånska Ringsjön. Laxen finns i två former: en sötvattenslevande och en saltvattensform. Den sötvattenslevande som kallas kokanee är den som planterats ut i Sverige. Frågan är om Abborrtjärns indianlaxar är det enda beståndet som finns idag, eller om det finns fler hemliga vatten med denna silvriga lax?

Källa: Sportfiskarna


Lars Ljungmark

063-15 55 19
lars.ljungmark@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan