– Vi har sett att de flesta medborgarna vill komma till Östersund när de har akuta problem, det är där trycket är som störst. Vi kommer att bygga en jourklinik alldeles nära en folktandvårdsklinik, men till en början ska den ligga i en befintlig mottagning, säger Kristin Gahnström Jonsson, chef för Folktandvården inom Region Jämtland Härjedalen, till P 4 Jämtland.
Annons

Kristin Gahnström Jonsson, chef för Folktandvården inom Region Jämtland Härjedalen.
Bild: Magnus Jarefors
Folktandvården behöver anställa minst tio tandläkare och lika många tandsköterskor. Enligt P 4 Jämtland brukar Folktandvården rekrytera blivande tandläkare när de går sista terminen av sin utbildning, men i år var det inga tandläkarstudenter som gick sista terminen. Bemanningsfrågan är en betydelsefull faktor som avgör när den nya jourkliniken kan öppna.
Annons
– Det beror på hur rekryteringen går, men vi planerar att sätta igång under senare delen av hösten.
Folktandvården bygger om strukturen och under förra årets avvecklades fem kliniker. Istället ska en kraftsamling ske på de kvarvarande enheterna och uppdraget är att öka tillgängligheten på de kliniker som är kvar. Just nu är rekryteringsbehovet stort och dessutom är det svårare att få tandläkare att stanna kvar i regionen, enligt Kristin Gahnström Jonsson.
– Yngre tandläkare är i dag rörligare jämfört med vad de varit tidigare. Sedan har vi stora pensionsavgångar bland tandläkare. Många är mellan är 55 och 65 år, precis som många tandsköterskor. När vi rekryterat unga tandläkare som är mer rörliga och som går på föräldraledighet får vi ett större rekryteringsbehov, säger hon till P 4 Jämtland.
Läs mer:
Annons