Annons

Annons

Annons

Gävle

Hur ska man kunna göra värnplikt ihop om man inte har gympa tillsammans?

Lagen har sina blottor. Det är helt uppenbart efter att Skolinspektionen sagt ja till att idrottslektioner får delas upp mellan pojkar och flickor av religiösa skäl. Lärarförbundets tidning Mivida rapporterar att rektorn på Al-Azharskolan motiverat det med att en stor andel av skolans elever har ”muslimsk kulturbakgrund”.

Dela inte upp undervisningen.

Bild: Anders Wiklund/TT

Skolan i Stockholm är en religiös friskola som går från förskoleklass upp till nian. När flickorna har idrott har pojkarna matematik och vice versa.

”Vissa av våra flickor vill kunna ta av sig sjalen och ha shorts och t-shirt på lektionen. Det skulle vara svårt om det fanns jämnåriga pojkar eller en manlig lärare där”, säger en lärare till tidningen.

Läs mer: Katederundervisning kan rädda skolan

Annons

Annons

Det som kan verka enkelt och konfliktfritt i stunden är långt mer problematiskt över tid. Könsseparatism är fel i sig när den används i ett ämne permanent. Att dela en klass vissa gånger är en sak, men att alltid dela undervisningen i hela grundskolan är något helt annat. Uppdelning kan aldrig heller motiveras med religiösa eller kulturella skäl.

Den liberala hållningen måste vara obeveklig i sitt avfärdande. Det är också riksdagsledamot Fredrik Malm (L) som skrev på Facebook när nyheten kom:

”Vill vi ha könsuppdelning baserad på religiös eller kulturell bakgrund i svensk skola? Mitt svar på den frågan är absolut nej. Om Skolinspektionen öppnar för detta måste lagen ändras, för detta är helt orimligt.”

Beslutet från Skolinspektionen säger att i just det här fallet är uppdelningen ok, så carte blanche för andra att kopiera vill inte inspektionen ge. Ändå trampar inspektionen farligt snett med resonemang som snubblar på sig själv och statens andra ben.

Lagstiftningen är könsneutral och lägger man bilden tillsammans med en skolinspektion som säger att könsseparatism är ok, men att samma elever några år senare kan komma att göra värnplikt ihop med det andra könet blir kollisionen nästan skrattretande.

Samtidigt som Skolinspektionen ger klartecken till delad idrott så är utredningen om återaktiverad värnplikt i slutfasen. Lagstiftningen är könsneutral och lägger man bilden tillsammans med en skolinspektion som säger att könsseparatism är ok, men att samma elever några år senare kan komma att göra värnplikt ihop med det andra könet blir kollisionen nästan skrattretande. Ska flickor och pojkar som inte kan ha idrott ihop kunna gräva skyttegropar och ligga i fält? Statens synsätt måste vara lika i alla led.

Annons

Annons

Senare under helgen har samtliga Allianspartier och skolminister Gustav Fridolin (MP) sagt att dörren för könsuppdelning måste stängas igen. När Fridolin ändå är i farten behöver religiösa friskolor i sig ses över.

Debattören Jenny Sonesson tog i fjol i Dagens Samhälle upp en rad exempel på religiösa friskolor som på olika sätt strider mot värdegrunden som ska förmedlas av skolan.

Studemaskolan i Stockholm som bygger på metod från L Ron Hubbard, grundare av scientologisekten.

Laboraskolan i Hylte kommun som drivs av kristna fundamentalisterna Plymouthbröderna.

Muslimska förskolan Bilaal i Gävle där en anställd, som också predikat i moskén, öppet hyllade IS. Personen har nu fått lämna sin anställning. (Läs Gefle Daglads moskégranskningar här)

Att olika extrema grupperingar på det här sättet hittar finansiering för sina medlemmar genom att anställa dessa som barnskötare, lärare, vaktmästare och rektorer är så långt från idén med friskolereformen man kan komma.

Läs mer: Ta ifrån extremisterna deras utländska pengar

Annons

Skolor ska inte vara en arena |för religiös indoktrinering, och att en sekulär stat finansierar religiös extremism som arbetar emot de värden som bär upp demokratin kan inte få fortgå. Byt ut ordet religiös mot politisk så blir orimligheten ännu tydligare.

Religionen tillhör den privata sfären och ska inte prägla undervisningens vardag under skoltiden. Att inte ge alla barn likvärdiga grundförutsättningar till utbildning är att svika barnen. Därför måste skollagens kryphål täppas till.


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan