Annons

Annons

Annons

Skidskytte

Lovande besked av unga länstalanger – på pallen vid SM i rullskidskytte

I fjol tog Jesper Nelin guld och silver i rullskidskytte-SM och fick sedan chansen, och tog den, i vinterns världscup. I helgen var två unga länsåkare bland de som klev fram och tog pallplatser.

Jesper Nelin, Boråskillen som bor i och tävlar för Östersund, gjorde sina första riktigt stora avtryck vid fjolårets rullskidskytte-SM. Guld och silver där gjorde att han togs ut till världscuppremiären i Östersund.

Där slog han igenom på allvar direkt med 16: e plats i inledande distansen, blev sedan bofast i svenska VC-laget och stod för flera fina prestationer under säsongen.

Rullskidskytte-SM var både då och nu en viktig tävling för uttagningen av premiärtruppen till årets världscup. Medaljerna och prestationerna nu var därmed extra mycket värda.

Sebastian Samuelsson, I 21 Sollefteå, som fortfarande är junior och redan tidigare visat sin stora talang, stod för årets Nelin-genombrott med dubbla segrar i både distans och sprint i seniorklassen.

Annons

Martin Ponsilouoma, Tullus, tog silver tätt bakom Sebastian Samuelsson, I21, i rullskidskytte-SM-sprinten. Arkivbild

Bild: Hans Andersson

Annons

Men där bakom stod även två unga åkare från länet, båda förstårsseniorer, för imponerade insatser. Martin Ponsiluoma, Tullus, tog silver och Felicia Lindqvist, Östersund, brons, båda i söndagens sprint.

Martin Ponsiluoma, som sköt bort sig med åtta bom i de tuffa förhållandena i lördagens distans, noterade i sprinten endast en bom och var snubblande nära Sebastian Samuelssson och guldet. I mål skilde endast 2,1 sekunder till Sollefteååkarens fördel.

I sprinten på damsidan vann Anna Magnusson, Piteå, en ännu tuffare duell, 0,7 sekunder före Linn Persson, Bore, båda med en bom. De båda slog ju liksom Jesper Nelin igenom i fjolårets världscup med flera starka prestationer.

Felicia Lindqvist, Östersund, tog brons i rullskidskytte-SM-sprinten. Arkivbild

Bild: Hans Andersson

Bakom tätduon överraskade sedan Hedeuppväxta Felicia Lindqvist, numera Östersund. Med prickfritt skytte tog hon sig in på pallen som trea 26 sekunder från guldet och nästan 14 sekunder före fjolårets JVM-drottning Hanna Öberg, Piteå, som där tog två guld och ett silver.

En seniormedalj till länet blev det även på lördagen. Christofer Eriksson, Tullus, hörde till de många med massor av bom, med trots sju tilläggsminuter så tog han bronset, en bra bit bakom Sebastian Samuelsson, med fyra bom, och skarpskytten Tobias Arwidson, Lima, tre bom.

Annons

Annons

På damsidan tog Mona Brorsson, Finnskoga, distansguldet, med endast två bom var hon 3.17 före tvåan Ingela Andersson, som hade sex missade skott.

I junior- och ungdomsklasserna blev länsframgångarna många. Dubbla SM-medaljer tog Love Strömqvist, Tullus, med brons gånger två i H16–17, Oliver Gabrielsson, Östersund, med distansguld och sprintsilver i H20–21, och även Aksel Halvarsson, Tullus, som tog guld och silver i H14–15 där de körde springskytte i stället för rullskidor.

Distansmedalj blev det för Nicolina Lindqvist, som för ett par veckor sedan även blev dubbel nordamerikansk rullskidskyttemästare i USA då hon var där med Sollefteå skidskyttegymnasium. Östersundsåkaren tog nu brons i D20–21-klassen.

På sprinten tog följande länsåkare medalj: Linn Larsson, Hede, guld i D20–21, Simon Salomonson, Tullus, silver i H18–19, och Tea Strömqvist, Tullus, brons i D14–15.

Här finns arrangerande I19 IF:s hemsida med kompletta SM-resultaten både i distans och sprint


Patrik Sjödin

063-16 16 44
patrik.sjodin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan