
Madeleine Dahlberg, Piteå IF, springer hem damernas 100 meter, före Anna Engelin, ÖGIF och Ellen Tyni Bogandoff, Nedre Sopporo.
Bild: Lisa Johansson
Trångsvikens IF, Östersunds GIF, IF Castor och J/H friidrottsförbund håller i Norrlandsmästerskapen i friidrott i helgen och Krokoms sportcenter kryllar av träningskläder i glada färger. Men det känns ändå tunt i en del klasser, särskilt i de lite äldre åldersgrupperna och särskilt bland pojkarna.
– Det är väldigt få pojkar men rätt många flickor. Det är en trend som har hållit i sig i många år, säger Johan Norberg, tävlingsansvarig i J/H friidrottsförbund.
Niklas Lindskog, Umeå, är verksamhetsutvecklare vid Riksfriidrottsgymnasiet och han har samma uppfattning.
Annons
– Friidrott har blivit en "tjejsport" och har varit så ganska länge. Vi såg att trenden startade runt 2000 och antog att det var för att vi hade så många kvinnliga förebilder då. Men det har hållit i sig.
Annons
I de lägre åldersgrupperna är fördelningen jämnare. Men i de äldre grupperna verkar killarna bli färre. Och överhuvudtaget är underlaget rätt tunt i norra Sverige.
– I norr har det varit så väldigt länge men de som har påtalat det har liksom tystats ner. Men nu börjar man märka det i söder också. De som bestämmer sitter ju i Stockholm och ser inte problemet för de tar de största klubbarna som exempel. De har ju en och en halv miljon människor så de har ett helt annat underlag, säger Niklas Lindskog.
Under helgen är drygt 200 barn och ungdomar anmälda till Norrlandsmästerskapen. Det är en siffra som varken är högre eller lägre än normalt men i vissa klasser är det glest i leden. En eller två tävlande i varje klass kan få de aktiva att tappa motivationen till att tävla, menar Niklas Lindskog.
– Att åka 40-50 mil för att tävla själv, då kanske man hellre väljer att stanna hemma. Men det är jätteviktigt att få in tävlingsmomentet, att man är med och tävlar, för att kunna utvecklas, säger han och fortsätter:
– Jag brukar säga att man får minnen och vänner för livet, det är därför man ska vara med.
Bland de som tävlar i helgen finns en lokal jättetalang. Han heter Oliver Danielsson, fyller 15 snart och tävlar för Östersunds GIF. Men det här blir troligen hans sista tävling för ÖGIF.
– Hela familjen flyttar om tre veckor, till Göteborg. Det här blir sista tävlingen för Östersund. Det känns bra, nytt, roligt, att hamna i en bättre klubb.

Oliver Danielsson, ÖGIF, vill satsa på friidrottskarriären. Nu flyttar han till Göteborg: "Det är en bättre klubb".
Bild: Lisa Johansson
Annons
Annons
Finns större möjligheter att lyckas där?
– Ja, det är Sveriges andra bästa sprinterklubb så det finns bättre möjligheter där.
Specialiteterna är 80 meter och längd och han vann båda de grenarna på lördagen i åldersgruppen P15. Men om bara några veckor ansluter han alltså till klubben Ullevi istället.
– Vi får ta en chansning nu och satsa på friidrotten i Göteborg. Mamma fick jobb där och då kände vi att klart vi flyttar. De bästa i Sverige är i Göteborg och Skåne. Allt är mycket bättre där och mitt mål är att bli så bra som möjligt, särskilt i sprint.
ÖGIF-tränaren Fredrik Lindberg, som också är tävlingsledare under helgen, har följt Danielsson i flera år.
– Det är helt annat klimat i Göteborg än här och det är fler killar som håller på där i och med att det är en större stad. Bättre motstånd får han också så jag tror det är jättebra för honom, säger han och fortsätter:
– Men det är jättetråkigt att vi förlorar honom. Han är en oerhörd talang.
Även han ser att det finns en snedfördelning mellan könen.
– Det är fler flickor än pojkar men det finns pojkar också så det finns underlag men det kan bli mycket mer. Det har alltid varit färre killar. Men jag upplever ingen nedgång i underlaget, snarare att vi bibehåller en kvalitet.
Istället är det ett annat problem han lyfter - det med att det finns för få ledare och tränare. Han menar att det är för få som engagerar sig. Samtidigt menar han att det i länet i stort finns en positiv utveckling inom friidrotten.
– Det finns många duktiga talanger och de är med på mästerskap på både ungdom-, junior- och seniormästerskap. Jag tycker att det är ett positivt gäng i hela länet.
Annons
Samtidigt vill han inte att diskussionen ska handla enbart om tunt underlag och för få tränare. Det är viktigt att fokusera på det som är bra, menar han.
Annons
– Jag brukar aldrig prata om de negativa sakerna. Det är bättre att lyfta de positiva sakerna och säga att det vi har nu är jättebra, så får man utgå från det och utveckla det istället för att gräma sig över att aktiva slutar eller att vi har för få tränare.
Men man måste väl ändå ha bredd för att kunna ha en spets?
– Jag kan bara tala för ÖGIF men där är det kö in till nioårsgruppen och 11- och 13-årsgrupperna. Där kan vi inte ta in alla. Det finns tränare och ledare men vi behöver fler. Och när vi kommer inomhus blir det för trångt så man kan inte ta för många heller.
Skulle friidrotten i länet må bra av att ha en bättre inomhusmiljö?
– Oh ja. Verkligen, det har vi jobbat för i många år. Men det är nog ganska långt borta att vi ska få en ny inomhushall. Däremot har jag varit i kontakt med kommunen om att renovera Hofvallen, som skulle renoverats för sex år sedan, men det är ju en bit bort. Vi vill ju kunna arrangera mästerskap och kunna ha samarbete med Krokom men idag är arenan för sliten och den är inte anpassad för mästerskap.
På Krokoms sportcenter är banorna däremot anpassade för åtta löpare, längd-, hopp- och kastgropar är i nyskick och gräsmattan är plan och fin. Och trots att det kanske saknas lite folk, är Fredrik Lindberg nöjd med arrangemanget.
– Arenan här är jättefräsch, den är i jättebra skick. Det ligger bra till med skolan i närheten också. Och tävlingarna rullar på, visst är det lite luckor och lite få deltagare i några grenar men det har man nog alltid fått leva med, mer eller mindre.
Annons
Fakta Norrlandsmästerskapen:
Åldersgrupper: F/P13 - P/F19 + Dam och Herr (K/M) födda 1996 och äldre
Grenar: 60, 80, 100, 200, 400, 600, 800, 1500, 2000, 3000 meter, tresteg, slägga, stavhopp, längdhopp, spjut, diskus, kula, höjdhopp samt 60, 80, 100, 110, 200, 300, 400, 2000, 3000 meter häck. Under söndagen körs även stafett på 8x200 meter med två deltagare från varje tävlingsklass (13/14och 15/17).
Annons
Anordnas av: Trångsvikens IF, IF Castor, Östersunds GIF i samarbete med J/H Friidrottsförbund på Krokoms sportcenter 3-4 september.
Resultaten finns även på J/H förbundets hemsida.
LÄS MER:
Se bilderna från Norrlandsmästerskapet i friidrott i Krokom här
Lisa Johansson
063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se