Annons

Annons

Annons

Östersund

Daniel Kindberg förklarar sig inför Konkurrensverket: Därför köpte vi attefallshusen utan anbud

Östersundshems köp av 100 attefallshus granskas av Konkurrensverket. Svaret från vd Daniel Kindberg om varför inte fler byggföretag fick buda vittnar om en höst fylld av kaos och motstridiga besked. Och om en öppen konflikt mellan vd och kommunchefen.

Snart är de inflyttningsklara; attefallshusen vid Genvägen i Östersund. Men efterspelet till bygget har landat hos Konkurrensverket och Östersundshems vd Daniel Kindberg skyller vårens motsägelsefulla turer på kommunen.

Bild: Lina Johansson

Under våren blev attefallshusen i Östersund en följetong. Nästan varje vecka kom nya besked om var de 100 stugorna skulle placeras och vem som skulle bo i dem.

Det var uppenbart att projektet hade problem.

Efter ÖP:s avslöjande att köpet hade gjorts utan upphandling bestämde sig Konkurrensverket för att syna affären. Och eftersom avtalet utöver de 100 husen innehåller en option på ytterligare 50 hus, är affären värd över 100 miljoner kronor. Det är den summan som granskas.

– Det är ett högt belopp och det finns ett allmänintresse att se hur det har gått till, sa Dick Moberg, sakkunnig jurist hos Konkurrensverket till ÖP 1 september.

Annons

Annons

Nu förklarar Östersundshems vd Daniel Kindberg hur det gick till. Varför flyktingkrisen sågs som skäl till att runda lagen om offentlig upphandling och hur den plötsliga bristen på bostad för asylsökande kunde bli ett köp av 100 obyggda attefallshus.

Allt började i höstas när till och med kommunen i ett skede vädjade om hjälp från allmänheten med att hitta husrum. 5 november presenterade Östersundshem sin idé om attefallshusen för första gången, enligt Daniel Kindberg.

Meningen var att göra upp i ett avtal mellan Migrationsverket, kommunen och Östersundshem. Fördelningen mellan asylsökande, kommunplacerade med uppehållstillstånd och andra grupper, skulle regleras i den avsiktsförklaring som Migrationsverket hade bjudit in alla Sveriges kommuner till redan under våren 2015.

Trots många möten blev det aldrig något avtal.

I stället hänvisar Daniel Kindberg i sitt svar till Konkurrensverket till ett möte på socialförvaltningen 23 november.

I protokollet står:”Fråga har väckts om Östersundshem skulle kunna avtala med privatpersoner om placering på egen tomt. I avtalet skulle då ingå möjlighet för tomtägaren att köpa attefallshuset efter några år till en rimlig köpesumma. Östersundshem uppdras utreda möjlighet till placering av attefallshus för nyanlända hos privatpersoner och hur det skulle kunna administreras”.

Östersundshem såg detta som ett uppdrag att se till att bostäder snabbt kom på plats, och att dessa var till för asylsökande, ensamkommande och nyanlända med uppehållstillstånd.

Att detta var uppdraget har också bekräftats av AnnSofie Andersson (S) och Bosse Svensson (C), enligt Daniel Kindbergs svar. De båda är ordförande och vice i Rådhus AB, Östersundshems kommunala moderbolag,

Annons

9 februari tog Östersundshems styrelse beslutet att sätta igång med projektet. 24 februari fick Pilgrimsta Hus AB beställningen. Då hade det gått exakt tre månader sedan regeringens uppgörelse om de nya asylregler som på bara några månader skulle förvandla flyktingvågen till en rännil.

Annons

Ändå fortsatte försöken att få till ett avtal med Migrationsverket. Två dagar före beställningen av husen gick kallelsen ut.

Enligt Migrationsverkets förhandlare Per Sörensen var kommunledningen i Östersund långsam med att lotsa ett avtal in i den politiska beslutsprocessen.

– Det tog lång tid innan vi fick kläm på hur det skulle bli. Vi var beredda att hyra alltihop, men hela konceptet byggde på att vi inte skulle köra över kommunen och teckna avtal bara med Östersundshem. Men det hamnade aldrig på politikernas bord, säger han.

Flyktingkrisen har akut i höstas. Därför upphandlades attefallshusen utan anbud, menar Daniel Kindberg, här vid de stugor som hunnit bli klara i Östersund.

Bild: Lina Johansson

När våren redan var i antågande och Östersundshem stod med ett mångmiljonköp, vände sig Östersundshem därför ensamma mot Migrationsverket för att trots allt hyra ut direkt till dem. Utan avsiktsförklaring och kommunens inblandning.

Då blev det plötsligt huggsexa. ÖP har läst mejlväxling från 4 april mellan kommundirektör Anders Wennerberg och Daniel Kindberg som visar att Anders Wennerberg ansåg att kommunen borde få hyra stugorna. ”Jag vill därför be er att ikväll dämpa löftena om att hyra ut husen till MV och be att få återkomma när Östersunds kommuns behov är täckt”.

Annons

Till Konkurrensverket skriver Daniel Kindberg att Anders Wennerberg en vecka senare muntligt förklarade att kommunen ville hyra samtliga 150 hus, ett löfte som togs tillbaka bara några dagar senare.

Det förekommer olika uppgifter om vilka hyresnivåer som förhandlades men klart är att konflikten var ett faktum och förhandlingarna stannade av.

Det gjorde också flyktingmottagandet. Migrationsverket avbröt i somras alla redan ingångna avsiktsförklaringar. Asylboenden har börjat avvecklas.

Annons

Samtidigt fick Östersund färre kommunplacerade 2016 än vad kommunen hade räknat med, men har politiskt enats om att höja ambitionsnivån och vill erbjuda fler nyanlända bostad än man måste. Men något behov av attefallshusen i år finns ändå inte, enligt kommunledningen.

Fyra hus har ändå hyrts ut till kommunen, till ensamkommande som är redo att lämna hvb–hemmen. Hyran landade till slut på 5 500 kronor. Ytterligare 62 hus är på väg att byggas. Några kommer Östersundshem att fylla med studenter.

– Sammanfattningsvis kan konstateras att Östersundshem – under rådande akut och force majeurelika situation som rådde avseende anstormningen av asylsökande under 2015, haft ett direkt uppdrag från sin huvudman kommunen att lösa den uppkomna situationen och tillse att tak över huvudet ordnades snabbast möjligt, skriver Daniel Kindberg till Konkurrensverket.

Läs också:

Öppen konflikt mellan kommunchefen och Daniel Kindberg: ”Han får en chans att ta tillbaka vad han säger”

Annons

Attefallshusen beställdes utan upphandling

Konkurrensverket granskar Östersundshem


Maria Lindholm

063-16 16 21
maria.lindholm@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan