Annons

Annons

Annons

Åre

Så var turistsommaren i västjämtland

Det har varit en rekordsommar för många inom turistbranschen i Åre- och Jämtlandsfjällen. En trend som fortsatt in i höstmånaderna.
– Vi går mot ett nytt "all time high" säger Niclas Sjögren, destinationschef på Skistar AB.

Det är inte bara sommaren som varit populär i Åre och Jämtlandsfjällen. Både sensommaren och hösten visar på att destinationen lockar, trots att semestertiderna är över för den här gången.

– Fler och fler upptäcker Åre på sommaren, men fler upptäcker också september, säger Niclas Sjögren som är destinationschef för Åre och Vemdalen på Skistar AB.

Lina Hansson och David Sandberg i World Cup-liften. Antalet cyklister och vandrare som besökt Skistars liftsystem i Åre har varit rekordhögt i sommar.

Bild: Jeanette Fundin

Det varma och torra vädret har lockat många besökare till liftsystemet, både för cykling och vandring. Att det är ett rekord i sikte går det enligt destinationschefen att fastslå, även fast det är flera dagar kvar på säsongen.

Annons

– Vi går mot ett nytt "all time high" den här sommaren, säger Niclas Sjögren.

Annons

Även Svenska Turistföreningen (STF) i Jämtlandsfjällen har haft flera besöksrekord. Antalet gästnätter på föreningens samtliga fjällstationer har ökat med 5 procent från föregående år. På Blåhammarens fjällstation har antalet gästnätter varit nära toppåret 2014.

– Vi var sju nätter ifrån, men eftersom säsongen varit kortare än den var då så är det fler besökare. Även antalet tältare har ökat, säger Andreas Svärd, platschef på Blåhammarens fjällstation.

Det är få stilla perioder på STF Blåhammarens fjällstation.

Bild: Jeanette Fundin

Att fler hittar ut på fjället tycker han är en positiv trend.

– Det är kul. Det finns liksom inga stilla perioder längre. Till och med under veckodagarna i september kommer det folk. Det är då jämtarna passar på, säger Andreas Svärd.

Andreas Svärd är platschef på Blåhammarens fjällstation.

Bild: Jeanette Fundin

Det totala antalet gästnätter i Åre under sommarsäsongen redovisas först i början på oktober. Statistik från Åre Destination AB visar att juni och juli inte hade någon ökning av gästnätter från i fjol. Däremot hade handeln ökat för båda månaderna.

På Vålådalens fjällstation i Södra Årefjällen är man även här nöjd över sommarsäsongen.

Annons

– Vi har haft en fantastisk sensommar och höst. Sen har vi ju haft väder som varit "outstanding", säger Britt-Marie Frisell som är hotellchef på stationen.

Annons

Det är inte bara sensommaren som bjudit på höga besökssiffror. Enligt Britt-Marie Frisell har det varit fullt tryck ända sedan midsommar.

– Det är väldigt mycket dagsvandrare. Folk som kommer hit för att göra dagsturer med vandring eller cykel.

Att Blanktjärnsrundan är populär är det inget tvivel om.

– Det är en stor hajp kring Blanktjärnarna. Ända sedan filmen med långfärdskrisdskor publicerades har nio av tio frågor handlat om den turen, säger Britt-Marie Frisell.

Vålådalens fjällstation valde att förlänga sin sommarsäsong in i oktober. För Britt-Marie Frisell är det bredden av gäster som hon är mest glad över.

– Det är jätteroligt att det är så många som kanske inte är så flitiga fjällvandrare i vanliga fall hittar hit, säger hon.

Trots höstvädret är det fullt på parkeringarna kring Vålådalens fjällstation.

Bild: Astri Lindbäck

Allt fler vandrare hittar till lederna kring Åre enligt Niclas Sjögren

Bild: Jeanette Fundin


Astri Lindbäck

063-16 16 00
astri.lindback@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan