Annons

Annons

Annons

Falun

Svalka, ljus eller kolmörker – så övervintrar du dina växter

Vintervilan är viktig för många växter som egentligen hör hemma i varmare länder. Det gäller att på något vis återskapa deras naturliga klimat. De flesta vill stå svalt och ljust, andra återuppstår från det döda efter en kolmörk vinter i jordkällaren. Dragiga norrfönster är ett alternativ, eller garage med frostvakt och växtlampa.

Höst – det är den första nattfrosten som frasar fint i gräset, de sista kantarellerna som räddas till stekpannan och lönnarna som flammar mot himlen. Hösten är också mörkret ute när väckarklockan ringer, det kalla regnet och den första snön.

Läs också: På tre år har de renoverat två lägenheter – och byggt nytt hus på Krokviksberget

Det växlar, men det är i vilket fall dags att dags att natta dahlialökar och ställa undan växter i vinterförvaret.

Inbäddat innehåll

Annons

Myrtenplantor, fikonträd, olivträd, plättar i luften, afrikas blå lilja, rosmarin och pelargoner... Många av våra växter har sitt ursprung i varmare länder. Därför kan vi ha dem inne, och under den svenska sommaren trivs de även utomhus. Men här i Sverige måste de stuvas undan till vintern, och då gillar de varken frost eller varma element, en miljö som kan vara svårt att hitta i moderna hus.

Annons

– Många brottas med att hitta ett lämpligt utrymme. Det ska vara svalt, och för många plantor även ljust, vid behov kan man komplettera med en växtlampa och frostvakt i garaget, säger trädgårdsmästaren Andreas Graveleij som driver Kniva trädgård utanför Falun, tillsammans med maken André Strömqvist.

När vi hälsar på första veckan i oktober har de fullt upp med att natta växter inför vintern.

Runt 10 plusgrader brukar vara perfekt för medelhavsväxter om vintern. När det gäller ljuset kan det skilja mellan olika varianter av samma art, som med afrikas blå lilja. Den smalbladiga agapanthus vill stå svalt och mörkt, den vissnar ner och kommer sedan tillbaka till våren när den får vatten och värme.

Den variant av agapanthus som har bredare och kraftigare blad vill ha ljus även på vintern. För den kan det funka med norrfönster, eller med lampa i ett svalt förråd.

Läs också: Sofia pratar med växterna - den stora paradvåningen är inredd med över 80 gröna växter

Även oliv- och fikonträd vill småhuttra lite i plus 10 grader, men kräver ljus. Om olivträd tappar bladen så står de för mörkt, då blir det till att flytta eller skaffa växtlampa. När de växer vilt är de ju vintergröna, och tappar bara enstaka blad, ungefär som barrträden förnyar sin dräkt.

Annons

Plättar i luften är en populär växt just nu - Andreas Graveleij kramar om en planta som nästan vuxit i kapp honom på höjden i trädgården under sommaren.

Annons

– Den har faktiskt klarat ett par frostnätter redan, säger han och berättar att sliderankan, som den också kallas, trivs bra i jordkällaren – frostfritt och mörkt. Den tappar bladen och ser död ut, men när han på våren skrapar på stammen så ser han förhoppningsvis att det finns grönt under barken. Då är det bara att fram den, vattna och väcka till liv.

"Visst skär det lite i ett trädgårdsmästarhjärta" säger Andreas Graveleij som knipsat blommor och knoppar av tulpanpelargonen – vänligt med bestämt.

Alla medelhavsväxter vattnas med måtta i vinterförvaring, torkan är en del av vilan.

Det gäller även pelargoner. När det gäller dessa folkhemsväxter så finns det många knep, alla har sina egna. Andreas Graveleij brukar göra förutsättningarna sämre genom att plantera om pelargonerna i en mindre kruka, för att de inte ska få det för blött om rötterna. Samtidigt klipper han ner plantan till hälften. Sedan kan han beskära även på våren.

– Det ser hårt ut, och det skär lite i ett trädgårdsmästarhjärta, men det blir mindre för plantan att försörja, och det är en signal att det är över för i år. Genom att ta bort knoppar och blommor programmerar jag om plantan. Fokus nu är vila. Den behöver inte prestera mer, säger Andreas Graveleij.

Inbäddat innehåll

Ute i trädgården förvånas vi över att skira blommor som luktärt och krasse klarat ett par nätter med minusgrader. Dahliorna däremot har som vanligt gett upp helt vid första frostknäppen. De slokar svart och sorgliga i rabatten.

Annons

Annons

Nu måste knölarna grävas upp på en gång, men det gäller att vara försiktig med grepen. De har ju ofta ynglat av sig under jord. Om någon i knölknippet blir skadad så låt den läka frostfritt några dagar innan det är dags för lådan med tidningspapper i botten, där knölarna bäddas mjukt i torv eller sand, och vilar frostfritt tills det våras.

Klipp tillbaka pelargonerna till hälften och sätt i mindre kruka. Ofta dör de under vintern för att det blir för blött.

Luktärten har klarat flera frostnätter, kanske för att den står mot en vägg. Pelargonen ska programmeras om till vintervila.

Det gäller att vara försiktig med grepen. Får dahlialökarna sår så låt dem ligga luftigt några dagar och läka. Bädda sedan ner dem för vintervilan

Nu ska dahlialökarna nattas inför vintern, inbäddade i torv åker de ner i jordkällaren.

Fikonen hinner sällan mogna och mörkna i i Sverige, men även de gröna smakar faktiskt lite sött


Anna Klintasp

023-935 95
anna.klintasp@mittmedia.se


Ragna Fahlander

023-936 05
ragna.fahlander@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan