Annons

Annons

Annons

Frösön

Protester mot ny stadsdel på "Annersia": "Folk gick gråtande från samrådsmötet"

Kommunens planer på en ny stadsdel i Böle får både boende och företagare i området att reagera.
– Planerna skapar stor oro bland de som bor här, från samrådsmötet gick det folk gråtande. De var förtvivlade och vill flytta härifrån, säger Eva-Märet Nordenberg, rektor och vd på Böle byskola.

Kommunfullmäktige ställer sig bakom ny stadsdel vid Vallsundsbron: "Det är historiskt"

Gunilla Ågren, vd för Böle skolas fastigheter och restaurang Källan, och Eva-Märet Nordenberg, rektor och vd på Böle skola, står redo att ta upp kampen mot kommunens planer på en ny stadsdel. "Man skulle vilja ha ett omtag, att planerna lades ned och att man började från början, tillsammans med de som bor här. Att vi tillsammans utvecklar något, då kan det bli riktigt bra", säger Eva-Märet Nordenberg.

Bild: Jens Larsson

Det var fullsatt när Östersunds kommun förra veckan höll samrådsmöte på Böle byskola. Planerna på en ny stadsdel – "Stadsdel söder om Vallsundsbron" – väcker engagemang och starka känslor. Förslaget att Böle ska förvandlas från en by till en stadsdel med 5 000 nya invånare är inte helt populärt hos byborna.

Annons

– Jag tror att många inte riktigt förstår hur stort det här är. Det är ju som att hela Ragunda kommuns invånare skulle flytta hit. Det kommer att påverka hela området, säger Eva-Märet Nordenberg.

Annons

Hon är rektor och vd på Böle byskola och anser att kommunen inte lyssnar på varken de som bor i Böle eller på skolan.

– Jag vet inte hur många gånger vi träffat arkitekter, tjänstemän och politiker. De lyssnar inte utan ignorerar oss fullständigt. Vi har berättat vilka naturområden vi som skola värnar, men det har de bara ignorerat, säger hon.

Böle byskola är sedan 2003 friskola och har profilerat sig som en uteskola med fokus på natur och friluftsliv. De nyttjar stora områden runt skolan både sommar- och vintertid. Områden som delvis kommer att bli bostadsområden om den nya planen för stadsdelen blir verklighet.

– Kommunen la ner Böle skola 2003 för att de inte trodde på en utveckling av området kring Böle. Till en början blev vi direkt motarbetade men vi har kämpat på och utvecklat både skolan och bygden. Vi har byggt nytt, startat en restaurang och har i dag 30 anställda. Nu ska de plötsligt komma tillbaka och förstöra hela vår utemiljö som är så viktig för vår verksamhet, säger Eva-Märet Nordenberg.

Gunilla Ågren, vd för skolans fastigheter och ansvarig för restaurang Källan, håller med.

– Kommunen valde ju att lämna skolan, nu passar det att komma tillbaka. Dessutom undrar man varför det är så bråttom. Och varför behövs så många nya bostäder? Om jag förstått rätt så är det ju inte direkt kö till de bostäder som byggs inne i stan, säger hon.

Risk för trafikkaos på Vallsundsbron med ny stadsdel

De som bor i Böle ställer sig frågande till hur man resonerar i kommunen. Varför vill man göra om Böle till en stadsdel? Varför värnar man inte om den stadsnära landsbygden?

Annons

Annons

Tobias Fellman och Henrik Skoglund är båda ganska nyinflyttade Bölebor och har valt byn för lugnet och litenheten. Den här grusvägen, vid Henrik Skoglunds tomt, kan om några år ha gjorts om till en asfalterad genomfartsled upp till ett nytt bostadsområde – om kommunens planer blir av.

Bild: Jens Larsson

Tobias Fellman och Henrik Skoglund är grannar som bor en bit väster om skolan. Båda har aktivt valt att flytta till Böle just för att de vill bo lantligt, och för dem kom det som en chock i våras när de såg kommunens förslag.

Den lilla grusväg som Henrik Skoglund har utanför sitt nybyggda hus skulle, enligt planerna, bli en asfalterad genomfartsled upp till det nybyggda området.

– När vi byggde och drog vägen hit upp var vi överens med övriga i vägföreningen att den skulle sluta vid vårat hus, så vi blev mycket förvånade när vi såg ritningarna, säger han.

Tobias Fellman bor inte heller långt från den tilltänkta vägen.

– Man valde ju att flytta hit för att komma bort från stadsmiljön. Och det som berör mig illa är hur kommunen tänker kring landsbygden och miljön, både vad det gäller bullernivåer och säkerheten för mina barn som ska cykla till skolan, säger han.

De båda grannarna ifrågasätter om kommunen har någon strategi eller röd tråd när de för bara några år sedan gav bygglov för villafastigheter och nu plötsligt planerar för en ny tätbebyggd stadsdel som bland annat skulle innebära ökad biltrafik i området.

– Kommunen har ett kortsiktigt tänk. Jag värderar inte det ena mot det andra, men man måste bestämma linje, säger Henrik Skoglund.

Om planerna på en ny stadsdel blir verklighet i Böle kommer han att sälja huset och flytta.

– Nu har jag satt stopp för fler byggprojekt på gården innan vi vet om den här planen slås fast. För slås planen fast då kommer vi att flytta. Vi hade större planer för livet än att det skulle bli en stor väg utanför vårat hus. Vi har perfekta grannar och ett bra liv här nu, men vi kommer att flytta, det är jag säker på.

Annons

Annons

Även Tobias Fellman är osäker på om det blir någon framtid för honom i Böle med ett nytt bostadsområde.

– Vi är inne på samma linje. Vi valde att flytta från stan av en anledning och jag vill inte bo granne med en trafikerad genomfartsled, säger han.

Christina Hedin, vänsterpartistiskt kommunalråd i Östersund, har förståelse för den oro som finns.

– Det här är ju en stor förändring i grunden och jag förstår att många undrar vad som händer och hur det ska bli säger hon. Samtidigt är det så att det är inte någon grävskopa som kommer i morgon. Det här är en lång process, och hur tidsplanen ser ut går inte att svara på i dag, säger hon.

Kan du förstå att man tycker att det känns snopet när man byggt nytt och flyttar hit att man blir besviken när man ser att hela området kan förändras?

– Absolut. Samtidigt så är det så med helt nya områden. När vi gav bygglov för några år sedan så fanns inte dessa planer. Saker förändras.

Varför är det viktigt att bygga ett nytt område just i Böle, finns det inte andra stadsnära områden där det inte redan är bebyggelse som man kan exploatera?

– I planerna på en ny stadsdel så har det varit viktigt att hålla ihop staden, att inte till exempel bygga på andra sidan E 14. Sedan vill man gärna bygga runt vattnet, och då är Böle är ett bra alternativ. Vi tittade tidigare även på norra delarna av Frösön men där blev protesterna så stora så de planerna lades på is.

När det gäller skolan, hur ser du på att grönområden runt skolan försvinner?

– Det är helt sant att en del grönområden försvinner, men allt försvinner inte och jag tror att vi kan hitta lösningar och kompromisser så att det blir bra.

Annons

Som planen ser ut nu så förutsätter den att ni får köpa loss ganska mycket privat mark. Vad händer om markägarna säger nej?

Annons

– Om det blir stort motstånd och folk inte vill sälja så blir det inget, men det är tidigt att säga nu. Kommunen vill aldrig köra över folk.

Eva-Märet Nordenberg, rektor och vd på Böle skola, och Gunilla Ågren, vd för Böle skolas fastigheter och restaurang Källan, står redo att ta upp kampen mot kommunens planer på en ny stadsdel. "Man skulle vilja ha ett omtag, att planerna lades ned och att man började från början, tillsammans med de som bor här. Att vi tillsammans utvecklar något, då kan det bli riktigt bra", säger Eva-Märet Nordenberg.

Bild: Jens Larsson

---

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s och LTZ:s appar till Iphone eller till Android!

Länk till ÖP:s iPhone-app: https://goo.gl/QSzSm8

Länk till ÖP:s Android-app: https://goo.gl/usRKZl

Länk till LTZ:s iPhone-app: https://goo.gl/czcVdI

Länk till LTZ:s Android-app: https://goo.gl/ZT9S1N


Jens Larsson

063-16 16 52
jens.larsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan