Annons

Annons

Annons

Annons

Dala-Floda

Följ med hem till Göran Greider: ”Livets mening är att elda i kaminer”

Han syns ofta i debattsofforna i tv, och hans åsikter syns ofta i både Dala-Demokraten och andra tryckta medier. Men få känner till hur han bor. Här får du följa med hem till Göran Greider, och hans fru Berits, hus i Dala-Floda.

Inbäddat innehåll

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider kommer ursprungligen från Vingåker, en födelseort som han delar med bland andra Göran Persson. I början av 80-talet flyttade Greider till Stockholm där han fortfarande delvis tillbringar sina dagar, i en lägenhet i Årsta.

Annons

Annons

Men minst halva året tillbringar han numer i Dalarna, i det hus i Dala-Floda som han och hans fru köpte för 13 år sedan.

– Jag har ju massa släkt i Dalarna, i Hedemora, Arkhyttan, Säter, Smedjebacken och såna ställen. Så Dalarna fanns där redan från början, som en sorts sommardröm, just det här med de röda stugornas Dalarna.

Men varför just Dala-Floda?

– Jag känner ju reporten Leif Olsson, och förut hängde jag ofta med honom upp till Nås. Jag tycker att hela vägen från Djurås och uppåt i Västerdalarna har ett underbart landskap, längs älven.

Huset som Göran och frun Berit bor i ligger i byn Hagen i Dala-Floda. Det är uppbyggt 1910, efter en brand som drabbade i stort sett hela byn. På gården finns både gästhus, bodar och rejäl trädgård som Göran älskar att påta i.

– Jag är ett trädgårdsfreak, erkänner han.

Ett annat stort intresse som Greider har, och som han inte får utlopp för i lägenheten i Årsta, är att elda. När Bostadspuls är på besök visar han upp sina två täljstenskaminer.

– Livets mening är ju att elda i kaminer. Och skogen är ju trots allt närodlad. Jag har även kollat upp forskningen, och det är helt okej klimatmässigt att elda med ved som kommer från nära håll.

Annons

Annons

Till toppen av sidan