Annons

Annons

Annons

Fotboll

ÖDFF kan skicka Sundsvall till division 1 – läs allt inför sista omgången här

Full omgång och ett vädermässigt kallt avslut på säsongen 2016 väntar på lördagen för derbyrivalerna Östersund och Sundsvall. ÖDFF tar emot SDFF hemma och bör ta tre poäng för att säkra kontraktet. Här är allt du behöver veta inför matchen.

ÖDFF och SDFF möts på Jämtkraft arena och Sundsvall har allt att vinna om de ska ha sin plats i elitettan i egna händer.

Bild: Hanna Sjöberg/Martin Nilsson

Östersunds DFF och Sundsvalls DFF spelar sin sista omgång i elitettan 2016 på Jämtkraft arena. Sundsvall ligger strax ovanför nedflyttningsstrecket men har allt att vinna. QBIK, som just nu ligger tre poäng bakom Sundsvall med bättre målskillnad, spelar sista omgången mot Hovås Billdal. Vinner de den matchen och Sundsvall förlorar missar Sundsvall också platsen i elitettan nästa säsong.

Elitettan, omgång 26/26:

Östersunds DFF - Sundsvalls DFF

Jämtkraft arena

Matchen går att följa genom liverapporteringen på vår sajt.

Annons

Värt att notera:

Emma Danielsson, Erin Eynney och skytteligaledaren Sarah Storck stod för varsitt mål i senaste matchen mot Älta. Med det i bagaget är det troligt att ÖDFF kör på samma uppställning som senast. SDFF förlorade senast mot topplaget Hammarby som är klara för allsvenskan nästa säsong men kommer dessförinnan från en viktig seger mot QBIK där Paulina Byström tryckte in bollen i 87:e matchminuten.

Annons

Lagen:

ÖDFF, tänkbar startelva: (4-3-3) Emelie Almesjö - Elin Kristiansson, Malin Winberg, Caroline Röstlund, Adrienne Jordan - Rebecca Rulander, Anna Jonsson, Melinda Ingalls - Emma Danielsson, Erin Eynney, Sarah Storck

SDFF, tänkbar startelva: (3-5-2) Megan Kufeld - Sara Schumerti, Irma Nordmark, Ida Markström (C) - Danielle Au, Jonna Wistrand, Paulina Byström, Maxine Björkholm, Amanda Månsson - Nchout Njoya Ajara, Sandra Sandberg

Kommentarer:

Tre lag flyttas ner från elitettan till division 1. I nuläget är det QBIK, Älta och Sunnanå, där Sunnanå och Älta helt klart kommer att missa sina kontrakt till nästa säsong. QBIK har fortfarande chansen om de slår Hovås Billdal och Sundsvall förlorar mot ÖDFF. Om SDFF säkrar minst en poäng håller de sig dock kvar.

ÖDFF: har haft en säsong med upp och nedgångar där den tunna truppen ständigt har utgjort ett problem. Enligt uppgift är ett par spelare på väg upp från IFK Östersund men de fick inte dispens att sättas i spel redan under höstsäsongen.

I början av veckan meddelade tränaren Leif Widegren att han inte kommer att fortsätta i ÖDFF nästa säsong. Det innebär att luckan är öppen och frågan är hur det påverkar laget och organisationen.

Annons

– Vi har tillräckligt med talangfulla spelare i länet för att ha ett elitlag. Men vi behöver samarbeta över gränserna. Som elitförening behöver man hålla i taktpinnen och vara ödmjuk inför arbetet, sa svenska U20-lagets förbundskapten Annli Andersén om ÖDFF:s framtid tidigare i veckan.

Annons

SDFF: Kampen mot nedflyttning är så central för laget nu. På pappret ska QBIK inte kunna slå Hovås Billdal i den sista omgången men om det ändå skulle ske är det en degradering på gång. Mycket att spela för alltså och SDFF kommer att bjuda hårt motstånd mot Östersund.

Framåt har SDFF ett bra vapen i Nchout Njoya Ajara som har stått för 12 fullträffar den här säsongen. Det kan bli tufft för Almesjö att möta den tekniskt skicklige forwarden och det gäller för ÖDFF-försvaret att stå på tårna. Men ÖDFF tänker ingalunda vika sig även om de redan har säkrat kontraktet till nästa år.

– Vi satsar på att ta full poäng mot Sundsvall, sade Caroline Röstlund efter förlusten mot Älta på söndagen.

SDFF-tränaren Johan Berglund trodde på poäng mot Hammarby senast. När det inte föll in krävs det nu en rejäl insats av Sundsvallslaget. Inför Hammarbymatchen var Berglund positiv och tycker att det är bekvämare att själv stå för prestationen:

– Vi har det i egna händer och det känns skönt. Vi behöver inte förlita oss på resultat i andra matcher. Det känns bra, sade Berglund då.

Nu sitter SDFF ändå i en sits där det kan bli någon annans resultat som avgör klubbens framtid i näst högsta ligan.

ÖDFF:s och SDFF:s säsong i siffror inför sista omgången (ÖDFF/SDFF):

Vinster hemma: 6/6

Vinster borta: 2/2

Oavgjorda hemma: 2/1

Annons

Oavgjorda borta: 3/0

Förluster hemma: 4/6

Förluster borta: 8/10

Annons

Mål på hemmaplan: 21/22

Mål på bortaplan: 21/11

Insläppta hemma: 18/24

Insläppta borta: 27/41

Interna skytteligan: Samantha Monahan, Sarah Storck: 11 (13:e plats i ligan)/Nchout Njoya Ajara:12 (8:e plats)

Publikligan: plats 5 (222/match)/plats 13 (134/match)

Se tabellen här


Lisa Johansson

063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan