Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Ex-kommunalråd om skyskrapan: "Arkitekter från 1800-talet kan inte få diktera villkoren för dagens städer"

Umeås före detta kommunalråd Lennart Holmlund (S) menar att stadens framgångssaga delvis hänger ihop med att man tillåter staden att utvecklas på höjden.
Och höjdaren från Umeå menar att det är fel att arkitekter från 1800-talet dikterar villkoren för hur dagens städer ska se ut.

Umeås expansiva utveckling beror delvis på att man tillåtit staden att utvecklas även på höjden menar före detta kommunalrådet Lennart Holmlund (S).

Bild: JOHAN GUNSÉUS / TT

– Varje generation måste få sätta sin prägel på utvecklingen av en stad. Vi har dessutom varit överens om att nya sätt att bygga kan också höja intresset för den gamla delen, säger Lennart Holmlund, som var kommunalråd mellan 1994–2014.

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

Annons

Medan Sundsvall ökar försiktigt befolkningsmässigt har Umeå haft en kraftfull expansion. Och staden har en kvartett höga byggnader kring 50 meter och även fler på gång. Anledningen till att husen inte kan bli högre än 52,4 meter över havet är krav från flyget.

Annons

– Men om man inte kan bygga något nytt är det ingen som vill satsa pengar, säger han.

Läs också: Skyskrapan på torget väcker känslor: "Vansinnigt, sjukt, korkat, idiotiskt och alldeles fantastiskt underbart"

Samtidigt känner många kritiker en oro för gamla kulturmiljöer.

– Så är det alltid. Vi har haft mycket byggnationer genom tiderna i centrala stan och det har varit ett djävla liv om allting mer eller mindre. Men hade Umeå haft kvar den stad som byggdes upp efter branden 1888, då hade inte Umeå varit den stad som vi har i dag, säger Holmlund.

– En stadskärna som inte är anpassad till de medborgare som bor där och vill göra business där, den dör. Själv tycker jag det kan vara intressant att skapa något nytt i centrumkärnan som då blir mer attraktiv, säger Lennart Holmlund, f d kommunalråd i Umeå.

Bild: Sebastian Davidsson / SvD / TT

Han tycker även att det är fel när lokala beslut flyttas utanför kommunen.

– Det är olämpligt att riksintressen avgörs centralt. Det ska avgöras lokalt för det är de som ska ta ansvar för helheten i utvecklingen av kommunen. Riksantikvarieämbetet säger ju att allting ska bevaras, säger han.

Kan det vara hämmande för en stads utveckling om man är för restriktiv vid nybyggen?

Annons

– Ja, det tror jag definitivt, för det viktigaste är att det finns fastighetsägare som vill investera i en stadskärna för annars dör den, säger Holmlund.

Annons

Mikael Berglund (S), ordförande i Byggnadsnämnden i Umeå, tror att det för många kan ta en tid att vänja sig vid nya byggnader.

– Det tar lite tid att vänja sig, men om man tittar på den stadskärna som vi haft i Umeå så finns det inte heller något noll-alternativ att ingenting ska hända, säger Mikael Berglund.

Lennart Holmlund pekar på att Umeå också haft som måttstock att inte bara bygga kommersiella fastigheter utan även bostäder i centrum.

Du låter positiv till idén till en ny skyskrapa i Sundsvall?

– Jag lägger mig inte i vad politikerna tycker i Sundvall, men jag tycker man ska ha en positiv attityd till förändring. Det kan inte vara arkitekter i slutet på 1800-talet som ska ha formgivningsrätten för morgondagens städer. Det accepterar jag inte, säger Lennart Holmlund.

Läs också: Ny aktionsgrupp ger skyskrapan en rejäl skrapa: "Det är okunnigt och förkastligt"


Ove Öst

060–19 72 77
ove.ost@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan