Annons

Annons

Annons

Strömsund

Stort teleavbrott i Strömsunds kommun

Ett större teleavbrott drabbade Telias abonnenter i Strömsunds kommun på fredagseftermiddagen. Över 3 300 kunder har drabbats av avbrottet för den fasta och mobila telefonin.
På lördagseftermiddagen meddelar Telia att felet lokaliserats till nätet mellan Hammerdal och Lit.
Först på söndagsmorgonen var all telefoni och bredband tillbaka.

Vid 17-tiden på fredagen slog en form av utrustningsfel ut Telias mobila och fasta telenät i större delen av Strömsunds kommun. Över 3 300 kunder med fast telefon och bredband har drabbats. Även kunder som har andra teleoperatörer påverkas eftersom dessa använder samma nät som Telia.

Dessutom är det begränsad eller ingen täckning i det mobila nätet.

Vid 16.30-tiden på lördagseftermiddagen meddelar Marcus Haglund, pressansvarig vid Telia, att teletrafiken är på väg tillbaka.

– Förbindelsen börjar fungera, säger Marcus Haglund.

Helt stabilt är inte läget än.

Det är alltså fel på en fiberkabel i nätet som alltså Skanova ansvarar för.

– Skanovas tekniker är på plats och arbetar för att åtgärda felet. Det är ett krävande jobb, därför tar det tid, säger Marcus Haglund.

Annons

Under natten har man styrt om viss trafik till fasta nätet, vilket innebär att en del kunder kan ringa via fast telefoni men inte via mobiler.

Annons

Polisen och kommunala räddningstjänsten har tagit hjälp av fjällräddare som är i beredskap om en nödsituation uppstår, skriver polisen på sin hemsida. Kommunikationen mellan dessa aktörer påverkas inte av teleavbrottet då man kommunicerar via det gemensamma radiokommunikationssystemet.

Om det uppstår en nödsituation och det inte går att ringa uppmanar polisen till att åka till närmaste brandstation, där har larmknappar aktiverats.

Vid 19-tiden meddelar Marcus Haglund, pressansvarig vid Telia, att kabeln nu ska vara lagad.

– Det mesta ska därmed vara uppe och i gång igen. Däremot är det fortfarande 700 av Telias bredbandskunder som fortfarande har problem med sina tjänster och det är på grund av ett följdfel, säger Marcus Haglund.

Tekniker ska vara på väg till platsen för åtgärder och Telia tror att problemet kan vara ganska snabbt avhjälpt.

– Förhoppningen är att de 700 av våra bredbandskunder som fortfarande har problem med sina tjänster ska få tillbaka sina tjänster under kvällen, säger Marcus Haglund.

Vid 21-tiden på lördagskvällen meddelar Marcus Haglund att det fortfarande är 700 av Telias kunder som har problem med bredbandstjänsten.

– Tekniker är på plats och felsöker så det är svårt att säga någon prognos för om det kommer bli löst i kväll eller inte, säger han.

Klockan 06 på söndagsmorgonen var problemet slutligen löst.

Annons

– Nu är allting klart, säger Marcus Haglund.

Annons

Bild: Telia avbrottskarta


Denny Calvo

063-16 17 33
denny.calvo@mittmedia.se


Jennie Wennberg

063-16 16 00
jennie.wennberg@mittmedia.se


Julia Andersson

julia.andersson@mittmedia.se


Maria Immefors

063-16 16 27
maria.immefors@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan