Annons

Annons

Annons

Annons

Den osunda partikulturen kommer bli arbetarrörelsens fall

Vilken tur att Folk och Försvar arrangeras i Sälen och inte i Storlien, vilket det gjordes fram till 1993. Annars hade taxiresan för SSU:s ordförande Philip Botström blivit ännu dyrare. Den bästa kommentaren om Botströms taxiresa från Sälen till Stockholm för 7900 kronor kom dock från Johan Örjes, oppositionsråd (C) i Uppsala län:
– Bättre att pengarna går till någon taxiföretagare än till SSU:s valpropaganda.

SSU:s ordförande Philip Botström

Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Annons

Tänk att 10 minuter på Folk och försvars scen skulle bli så kostsamt för Botströms och Socialdemokraternas ungdomsförbunds trovärdighet. Uppgiften om att det inte fanns andra alternativ för att resa hem stämmer inte, 17.15 hade han kunnat ta en buss till Stockholm. Ifall det känns oangenämt att sitta bredvid andra hade han dessutom kunnat ta bilen. Botström har körkort.

Krishanteringen dagen efter blev inte bättre, taxiresan motiverades med att Botström behövde närvara på ett viktigt möte med Socialdemokraternas verkställande utskott 09.00 på onsdagsmorgonen. Men Botström uteblev från det mötet, enligt uppgift på grund av utmattningssyndrom. Botström har också lovat att betala för taxiresan ur egen ficka. I sak är det upp till SSU, deras medlemmar och revisorer att bedöma ifall ledningen använt organisationens pengar med omdöme. Men det fråntar oss inte rätten att ha en åsikt om saken.

Annons

Annons

Naturligtvis sticker taxiresan i ögonen på många, inte minst bland S-väljare. 7 900 kronor är halva lönen för flera yrkesgrupper inom LO-kollektivet. Det bör nämnas eftersom SSU är både Socialdemokraternas och LO:s ungdomsförbund. Det finns en osund kultur av att handskas med andras pengar inom arbetarrörelsen. Philip Botström är inte den förste SSU-toppen att åka dit i en skandal som kretsar kring omdöme och ekonomisk hushållning. Anna Sjödin tvingades avgå 2006 efter att ha (försökt) spöa upp ordningsvakter på krogen, civilminister Ardalan Shekarabi använde som SSU-ordförande pengar från ett integrationsprojekt till sin valkampanj. Dessutom har SSU varit föremål för omfattande medlemsfusk, vilket gjorde att ungdomsförbundet fick omotiverat stora bidrag.

Den här osunda kulturen går även att spåra till Socialdemokraterna och LO. Det har handlat om lägenhetskontrakt i Stockholms innerstad som delats ut till vänner, barn och partiprofiler. Sen har vi Mona Sahlin (toblerone, livvakt med mera). Den stora Kommunalskandalen skedde för bara ett år sedan. För den som vill kan listan av skandaler inom S och LO göras lång. Men det behövs inte för att befästa poängen om att arbetarrörelsens värsta fiende är den egna interna kulturen kring hur man handskas med andras pengar, oavsett om det handlar om statliga bidrag eller medlemmarnas pengar.

Annons

Om arbetarrörelsen vill fortsätta vara relevant som en tongivande aktör i svensk samhällsdebatt borde man ta signalerna om en osund partikultur på allvar och arbeta för en varaktig förändring av den interna organisationen. Att krishantera ett enskilt fall i taget är en strategi som är dömd att misslyckas.


Marcus Persson

marcus.persson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan