Annons

Annons

Annons

Regeringens expert: Storbritannien står inför "största terrorhotet på 40 år"

I en intervju med brittiska Sunday Telegraph säger Max Hill, nyutnämnd av den brittiska regeringen på posten som oberoende utredare av lagstiftning mot terrorism, att terrororganisationen IS planerar omfattande terrorangrepp mot Storbritannien.

Angreppen planeras, säger han, på en skala som påminner om IRA:s och provisoriska IRA:s bombkampanjer under 1970-talet, vilka pågick långt in på 1990-talet. De riktade sig såväl mot militära som civila mål – de senare hotell, pubar och allmänna platser.

De ledde till en utbredd rädsla i samhället, varje person som bar ett paket, en påse, en väska och råkade ställa sin börda ifrån sig en kort stund blev genast misstänkt. Säkerhetsvakter fanns överallt och kontrollerade barn och vuxna som gick in i museer, större varuhus, offentliga byggnader.

Annons

Annons

Det var inte bara bombdetonationerna som skrämde och som gjorde människor rädda – det räckte med ett rykte eller blotta misstanken för att byggnader skulle utrymmas och människor skulle stanna hemma.

Tecken tyder, menar Max Hill, på att liknande mer eller mindre samordnade angrepp förbereds i stor skala av IS och dess sympatisörer.

Men amtidigt som Max Hill varnar för att IS planerar terrorangrepp berömmer han också brittiska underrättelsetjänsten och polisen för att man ända sedan bombattentaten mot Londons kollektivtrafik 7 juli 2005 (då fyra islamistiska extremister detonerade tre bomber varvid fler än femtio människor dog och 700 skadades) arbetat mycket aktivt för att förhindra terrorangrepp.

Dagarna efter terrorangreppen 2005 var de jovialiska, obeväpnade klassiska brittiska poliserna "bobbies" utbytta mot tungt beväpnad specialutbildad polis i centrala London.

Bild: SIMON DAWSON

Faran består i den nya tidens tekniska möjligheter till radikalisering, främst av unga, framhåller Max Hill:

– Jag vet från mitt tidigare arbete (som jurist, red anm) att det finns många färska exempel där helt unga människor, ofta tonåringar, har blivit radikaliserade eller fått sina åsikter påverkade av vad de själva kan komma åt med hjälp av en dator därhemma. Det är ett orostecken.

Annons

Samtidigt vill han inte se någon drakonisk lagstiftning som inskränker åsiktsfriheten och står heller inte bakom krav på de stora sociala medierna att de måste göra det ena eller andra i kampen mot terrorn – i stället vill Max Hill bekämpa faran genom bättre internationellt samarbete regeringar emellan.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan