Annons

Annons

Annons

De reser ner och slåss för IS – med svenska bidragspengar

Bidragsfusket är utbrett bland de personer som reser från Sverige till Syrien och Irak för att utföra terror- och våldsdåd, så kallade terrorresenärer.

Det visar en rapport från Försvarshögskolan och Centrum för assymetriska hot- och terrorstudier, som utförts på uppdrag av statliga Finansinspektionen.

I rapporten har flera hundra individer från Sverige och Danmark, huvudsakligen från Sverige, granskats. Dessa har rest ner under åren 2013-2016.

Enligt SVT som läst rapporten är det utmärkande bland de nästan 300 personer från Sverige som rest ner för att strida för IS och kalifatet, är att nästan alla har någon form av statliga bidrag.

Annons

Dessutom har nästan alla någon medhjälpare kvar i Sverige som hanterar post och annat för att ge sken av att personen som i själva verket utför terrordåd i Syrien och Irak finns kvar i Sverige.

Annons

Vanligast är att de som reser har bostadsbidrag, barnbidrag, studielån, underhållsstöd och föräldrapenning.

Särskilt populärt är att ansöka om studielån från CSN för utlandsstudier. Pengarna betalas då ut i en betydande klumpsumma och inte i mindre månatliga doser.

Ibland skickar också personer som är kvar i Sverige ner delar av sina bidrag till personer som finns i Syrien och Irak för att utföra terrorhandlingar.

Visar det sig att utbetalningarna varit felaktiga blir det svårt, för att inte säga omöjligt, för Kronofogden att driva in pengarna eftersom de som fått bidragen ofta lämnat Sverige.

Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) reagerar i SVT starkt på uppgifterna om att CSN-bidrag går för att finansiera blodiga terrordåd:

–Det är förstås fullkomligt oacceptabelt. Inga statliga medel ska användas till något som är i närheten av terrorism. Vi tar tag i det här omedelbart. Vi förbereder redan nu att gå till riksdagen och säkerställa att regeringen får möjlighet att se till att man inte kan betala ut så stora summor samtidigt.

Läs också: Tio örebroare fastnade i Skatteverkets projekt mot IS-finansiärer


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan