Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

På vårvintertur i Snasahögarna

Vid klart väder ser du dem i sydväst. Snasahögarna ligger endast en timme från Åre och är ett av Sveriges mest lättillgängliga topptursområden.

Vyn från Sönner Tväråklump söderut mot Sylmassivet är mäktig.

Bild: Emma Rodling

Annons

Utanför fjällstationen står en salig blandning av skidor; längdskidor, turskidor, lätta toppturskidor till splitboards. Platsen är Storulvåns fjällstation. I vägs ände och ändå så lättåtkomligt. En timme med bil från Åre och under några helger i vår går det buss från Östersund. Här kan alla få sitt fjäll- och friluftsintresse stillat. Eller kanske är det precis tvärtom, här får det en chans att växa och frodas. Vid fjällstationen träffar man mest folk. En dalgång eller ett vägval bort finns tystnaden och de egna spåren.Att gå på topptur är ett härligt sätt att njuta av naturen och åka skidor. Är du sugen på att testa för första gången finns det flera aktivitetsbolag som arrangerar guidade turer.

Annons

I ryggsäcken Ta med (och lär dig använda) spade, sond och transceiver.Karta, kompass och första förband. Förstärkningsplagg och gärna extra mössa och handskar.Gott fika och vätska.

Annons

Lasse Collin viker ihop stighudarna på toppen.

Bild: Emma Rodling

SNASAHÖGARNAS TOPPARGetryggen (1 382 m ö.h) är Jämtlands mesta topptursfjäll, ligger intill Storulvåns fjällstation och erbjuder alltifrån lite snällare åkning på sydsidan till riktigt brant åkning på nordsidan.

Sönner Tväråklump (1 409 m ö.h) är en turfavorit för många. Medelbranta fjällsidor till rejäl brantåkning. Här finns också den klassiska Näbbrännan.

Norder Tväråklump (1 255 m ö.h) är den lägsta toppen och besöks oftast som en bonus efter en vända på Sönner Tväråklump. Det kan ofta vara avblåst och stenigt sista biten upp mot toppen. Ostsidan är rejält brant och mynnar ut i en bäckravin som leder ner till Storulvåvägen.

Storsnasen (1 463 m ö.h) är massivets högsta topp och erbjuder mest fallhöjd men inte alltid den bästa åkningen. Grytan mellan Storsnasen och Lillsnasen (1 350 m ö.h) kan erbjuda fin åkning vid bra snöförhållanden.

Fjällsäkerhet och lavininfo: lavinprognoser.se, fjallsakerhetsradet.se

Dagens sista svängar kan ibland vara de bästa.

Bild: Emma Rodling

Annons

Annons

INFORMATION Hitta hit: Kör E14 västerut, i Enafors svänger du av mot Handöl och Storulvån. Från Åre till Storulvån är det ungefär sex mil och räkna med drygt en timmes körtid. Faktum är att köra på vägen till Storulvån är en upplevelse i sig. Vid klart väder har du Sylarna i blickfånget.Buss: Under helgerna 8–9 april (Fjällfest) och 15–16 april finns möjligheten att åka buss till Storulvån, med flera stopp i Åre kommun. Förbokas. wansethbuss.se Karta: ”Jämtlandsfjällen” från Calazo eller Fjällkarta Z52, Z6Boka guidade turer i Snasahögarna: areguiderna.se, aventyrligt.se, jope.se, mountainsport.se, svenskaturistforeningen.se/gora/skidakning/topptur/Hyr utrustning: Fixa i förväg på till exempel på Åre skidsport eller Skidcenter Åre Björnen, alternativt hyr på plats i Storulvån. Fjällfest: En vintersportsfestival som arrangeras 6–9 april i Storulvån, fjallfest.se.

Afterski när den är som bäst på Storulvåns altan.

Bild: Emma Rodling

Storulvåns fjällstation är en bra utgångspunkt för vårvinterturer och har öppet till 23 april.

Bild: Emma Rodling


Emma Alzén

emma.alzen@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy