Annons

Annons

Annons

Åre

Skolinspektionen om förskolor i Åre: För lång väntetid och brister i säkerheten

En granskning genomförd av Skolinspektionen har visat att kön till förskolorna i Åre kommun är längre än vad skollagen godkänner. Även säkerhetsbrister i förskolornas utemijö kom fram under granskningen.

Bild: mostphotos

När vårdnadshavare ansöker om förskoleplats för sitt barn ska väntetiden inte vara länge än fyra månader, enligt skollagen. Genom Skolinspektionens intervjuer med verksamhetschef och förskolepersonal under våren framkommer det att Åre kommun i vissa fall har haft fem månaders väntetid.

Annons

Annons

Bristen på platser ska vara en anledning bakom den långa väntetiden men en ny förskola byggs just nu och ska vara färdig i slutet av 2017.

Förutom den långa väntetiden upptäckte Skolinspektionen även säkerhetsbrister bland kommunens förskolor. Det handlar om problem med staket, djupa vattensamlingar och farliga sluttningar. Även hinder på gården som innebär en säkerhetsrisk upptäcktes.

Anna-Karin Vernberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, kan inte kommentera bristerna i säkerheten då hon inte har läst Skolinspektionens rapport.

Problemen kring säkerheten har felanmälts till det kommunala fastighetsbolaget men brister i kommunikationen med bolaget gör att det tar tid innan saker åtgärdas.

– Vi behöver få till en bättre dialog så att saker inte faller mellan stolarna, säger Anneli Thelin, verksamhetschef inom förskolan i Åre kommun.

---

Läs även:

Kris i Åre kommuns skolor – Duveds skola hyr in sig på hotell

Ny skola mellan Åre och Duved

Se kartan över alla byggprojekt som är på gång i Åre


Simone From

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan