
Motdemonstranter håller upp sina plakat när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj.
Bild: Ulf Palm/TT
På samma sätt har motsvarande händelser gynnat högerpopulistiska maktpartier i andra länder. Historikern och Pulitzerpristagaren Anne Applebaum påminner på mikrobloggen Twitter om samband i Polen och Ungern.
Applebaum pekar också på att Orbán i Ungern subtilt odlat fascismen, så att hans eget parti Fidész ser mer ut som ett mittenparti.
Sverigedemokraterna är ett parti som tillskillnad från Fidesz kommer ur den rasideologiska myllan. En av SD:s grundare uppmärksammas i en nyutkommen biografi "Utan Ånger: Gustaf Ekström SS-veteranen som grundande Sverigedemokraterna".
Annons
Sedan dess har många och långa år tvättat partiet till mer rumsrena kläder. Idag kan vi debattera etiketteringen socialkonservativt eller högerpopulistiskt, men historien och banden bakåt kommer inte SD ifrån.
Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller tal i Almedalen.
Bild: Henrik Montgomery/TT
Samtidigt är framgångarna i opinionsmätningarna för SD inte något att underskatta. Partiet har hittat politikområden som de andra partierna glömt bort i trianguleringskampen om regeringsmakten.
Jimmie Åkesson har varit en skicklig ledare. Med den nya tidens dubbelspråk har han rensat ut högljudda rasister och tokstollar med ena handen, medan den andra gött dessa krafter. Till och med delar av Moderaterna har vacklat om ifall SD är ett parti som andra eller inte när det gäller regeringsmakt, statens demokratiska kärna och dess säkerhet.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra har även deltagit i tvätten genom att prata om SD:s auktoritära rötter istället för dess rasideologiska rotsystem. Rötterna framträder då och då i debatten som när riksdagsledamot Hagwall från Dalarna kastades ut efter att antisemitismen blev för öppen för att kunna accepteras av partiledningen.
Läs mer: Antisemitiska konspirationsteorier använder riksdagen för legitimitet
Annons
Annons

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj.
Bild: Ulf Palm/TT
Men avstånden är mycket korta. På nätet finns inga gränser eller vallar mellan SD och de mer extrema elementen. Personer, idéer och hemsidor vandrar fram och tillbaka så länge det inte blir för öppet för omgivningen (läs klavertramp som noteras av medier) eller för hotfullt för partiledningen.
Om Sverigedemokraterna ska lyckas tvätta sig till makten behövs det att skit som Nordiska Motståndsrörelsen växer. SD bidrar alltså till att både normalisera och legitimera en växande militant högerextremism, samtidigt som partiet behöver dessa krafter för att själv normaliseras.
Det är något som de som förordar samarbete med Sverigedemokraterna behöver ta in i sina kalkyler. Frågan om både Sveriges och borgerlighetens framtid avgörs av om M håller gränsen högerut eller inte.
Läs mer: Historien om Kent Ekeroths anställningar och SD:s europeiska nätverk
Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).
Annons
Några tweets som relaterar till texten:
Annons
Patrik Oksanen
patrik.oksanen@mittmedia.se