”Den statliga centraliseringsvågen får inte fortsätta helt enkelt”.
Jag satt i en vit fåtölj i Grand Hotêls vinterträdgård och ledde ett panelsamtal under Västerbottensdagarna i januari 2016.
Se klippet från samtalet på Grand Hôtel:
Inbäddat innehåll
I den röda soffan satt Lorents Burman (S) kommunalråd från Skellefteå och docenten i statsvetenskap Malin Rönnblom och lyssnade på den tredje personen, som pratade, civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Beskedet var omöjligt att missförstå, centralisering hotar statens legitimitet. I förlängningen hotar alltså staten sig själv när bara de stora residensstäder har statliga jobb. Och civilministern underströk budskapet.
Annons
Annons
”Det har enorm symbolisk betydelse, framför allt handlar det om statens trovärdighet.”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gav besked under onsdagen om en myndighetsflytt utanför residensorterna. En milstolpe.
Bild: Jessica Gow/TT
Samtalet fick mig att skriva en ledare om att det skett en vindkantring och att de nedläggningshotade skattekontoren i Hudiksvall, Ludvika och Lycksele samt på sex andra platser nog skulle räddas undan nedläggningsbeskedet som kommit på våren 2015.
Läs mer: Vindkantring, det är nu som Sveriges kurs ändras när det gäller statlig närvaro
Så blev det också. Kontoren blev kvar, och den ansvarige generaldirektören Ingemar Hansson har nu fått avgå. Sedan dess har Arbetsförmedlingen meddelat en etablering av 100 nya statliga jobb i Lycksele.
Och under torsdagen kom beskedet att hela myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd med femton heltidsstjänster flyttar till Skellefteå. Flytten ska vara avslutad senast 1:a september 2018.
Även om det är den fjärde utlokaliseringen av ett myndighetssäte under den här regeringen, så är det den första som sker till en ort som inte är en residensstad. Det är det som är milstolpen. Och det är en symbolisk och viktig milstolpe.
Bakom vindkantringen ligger årtionden av hårt opinionsarbete från många olika krafter, både inom och utanför centerrörelsen, innan det slutligen tippade över i samband med debatten om skattekontoren.
Annons
Det var en debatt som inte uppmärksammats särskilt mycket av riksmedierna med anställda boende på Södermalm i Stockholm, men som varit desto större regionalt.
Annons

Skatteverkets förre generaldirektör Ingmar Hansson som inte ansåg att Skatteverket skulle göra rätt för sig. Det krävdes tungt opinionsarbete för att stoppa nedläggningen.
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Men vindkantringen hade dröjt, kanske betydligt längre, om det inte vore för ett engagemang långt bortom det man kan begära från skatteutskottets ordförande Per Åsling (C), skattekontorsanställda som Erika Söderström i Hudiksvall och Lyckselebor som Malin Ackermann, Pontus Grahn och Lyckseles kommunalråd Lilly Bäcklund (S) för att nämna några namn.
Samt en lyhörd civilminister som förstod allvaret i vår tid av starka centrifugalkrafter och växande avstånd mellan en urban grupp och resten av samhället. Och som förstod att det handlar inte bara om statens närvaro i residensstäder som Gävle, Umeå och Östersund, Luleå utan framför allt om orterna däremellan som Hudiksvall, Ånge, Sveg, Sollefteå och Skellefteå.
Läs mer: Seger i kampen om skattekontoren
Tillsammans gjorde den här kombinationen av människor och tidpunkt skillnad.
Och som civilminister Ardalan Shekarabi sade när han satt i den röda soffan, att ”den statliga centraliseringsvågen får inte fortsätta helt enkelt”.
Annons
Nu finns det viss vind i seglen för oss som vill se ett sammanhållet Sverige där staten är närvarande i hela landet. Det handlar om ett Sverige där inte någon del har lämnats bakom övriga statsskutan.
De statliga jobben står bara för ca 5 procent av arbetsmarknaden, men är ofta kvalificerade arbeten för högskoleutbildade.

Statsskeppet har fått vind i seglen igen efter vindkantringen. Får vi upp farten nu?
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Annons
Centraliseringsreflexerna är starka. Frågan är på inget sätt avgjord. Bland annat beslutade Svenska Institutet sig för att lägga ned kontoret i Visby i slutet av 2016. Statliga bolaget Vattenfall ska outsourca ett 30-tal jobb från Jokkmokk.
Därför behöver varje myndighet få inskrivet i regleringsbreven om sitt ansvar för hela Sverige, och fler statliga jobb omfördelas från centrum till periferi. Statliga bolagen måste få tydligare ägardirektiv.
Vi har passerat vindkantringen och fått de första pustarna i seglet. Kan vi få upp farten också?
Vilken av Stockholms 129 myndigheter blir den nästa att flytta?
Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.
Patrik Oksanen
patrik.oksanen@mittmedia.se