Annons

Annons

Annons

Annons

Viveca Sten gör "en Hitchcock"

Författaren Viveca Stens deckarserie "Morden i Sandhamn" har blivit en läsar- och tittarsuccé. Under arbetet med fyra nya filmer gör författaren ett inhopp som statist en blåsig och kall junidag då sommaren känns långt borta.

Text: 

Författaren Viveca Stens deckarserie "Morden i Sandhamn" har blivit en läsar- och tittarsuccé. Precis som tidigare säsonger gör hon ett inhopp som statist under inspelningarna.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

– I mina böcker dör de inte av mord, de fryser ihjäl, skämtar Viveca Sten, iklädd dubbla jackor i väntan på sin stund framför kameran.

Inspelningarna som bygger på böckerna "I maktens skugga" och "I sanningens namn" började i höstas. Ytterligare en film baseras på en ännu outgiven bok och den sista är helt fristående.

Huvudrollsinnehavaren Alexandra Rapaport, som spelar bankjuristen och sommargästen Nora Linde får värma sig i bylsiga, fodrade kläder mellan tagningarna.

Den kalla våren har minst sagt varit en utmaning för serieskaparna som ska iscensätta Viveca Stens mordhistorier i en sommaridyll.

– Den här gången har det varit svårare vädermässigt. Vi har fått fejka sommarmorgnar i minusgrader och väntat in glipor med solljus, berättar regissören Mattias Ohlsson.

Annons

Inspelningsplatsen för dagen är öns värdshus. I filmen har restaurangen fått namnet Systrarna Sjöstrand och det är kring dessa systrar som handlingen utspelar sig. Mer än så vill varken inspelningsteamet eller Viveca Sten avslöja.

Annons

Statistansvarige Peter Enberg instruerar författaren Viveca Sten inför hennes statistroll under inspelningarna av den sista filmen om "Morden i Sandhamn".

Bild: Jessica Gow/TT

Manuset till den sista filmen bygger inte på någon tidigare bok. Men Viveca Sten har läst alla versioner av manuset och kommit med synpunkter.

– Det var speciellt för mig att släppa igenom något som jag inte själv hade skrivit.

Viveca Sten har agerat statist flera gånger tidigare, i olika roller. Den här dagen hoppar hon in som förbipasserande i en scen utanför värdshuset.

– Inför första säsongen föddes idén om att göra en Hitchcock och dyka upp i filmerna. Det har varit uppskattat av läsarna. Så det har blivit en självklarhet att vara med.Hon känner många i teamet och går runt och småpratar med alla.

Viveca Stens arbetsschema är späckat. Tre nya böcker ges ut i höst, bland annat en samling spänningsnoveller och en ungdomsbok som hon skriver tillsammans med sin dotter.

– Jag är som en operasångerska – uppbokad till 2023.

Viveca Sten får instruktioner av den statistansvarige och promenerar ledigt in i scenen. Tålmodigt gör hon om proceduren i omtagningarna.

– Filminspelningar är verkligen inget glamoröst. Det är mest en lång väntan, säger Viveca Sten.

I våras skrev hon kontrakt på ytterligare tre Sandhamnsdeckare – ett svårt beslut, säger hon. Efter mycket övervägande kom hon fram till att hon har fler historier att skriva.

Annons

Annons

Viveca Sten väntar på signal att promenera in i scenen. Huvudrollsinnehavare i "Morden i Sandhamn" är Alexandra Rapaport som spelar bankjuristen och sommargästen Nora Linde.

Bild: Jessica Gow/TT

Sandhamn har en speciell plats i Viveca Stens liv. För 100 år sedan i år köpte hennes gammelfarfar ett hus på ön och hon har tillbringat alla sina somrar här.

Många turister som besöker ön i dag gör det för att vandra i spåren av Viveca Stens deckare.

Någon gång efter midsommar flyttar Viveca Sten och hennes familj ut till ön för sommaren. Då börjar en ny fas efter den intensiva våren.

– I samma sekund som jag har lämnat in alla manus ska jag lägga mig på bryggan på Sandhamn och äta seglarbullar.

De nya filmerna kommer att sändas under 2018 och 2019.

Fakta: "Morden i Sandhamn"

Åtta spänningsromaner har släppts i serien "Morden i Sandhamn". Fem av dessa har tidigare filmatiserats.

I höstas påbörjades inspelningarna av fyra nya filmer där de två första bygger på böckerna "I maktens skugga" och "I sanningens namn". Ytterligare en film baseras på en ännu outgiven bok ("I fel sällskap") och den sista är helt fristående från böckerna.

De nya filmerna kommer att sändas under 2018 och 2019.

Böckerna utspelas på ön Sandhamn i Stockholms ytterskärgård. I centrum står huvudpersonerna bankjuristen Nora Linde, spelad av Alexandra Rapaport, och kriminalinspektören Thomas Andreasson, spelad av Jakob Cedergren.

En novellsamling som baseras på personerna från bokserien släpps i höst och ytterligare tre Sandhamnsdeckare är på gång.

Annons

Tv-serien har setts av över 65 miljoner tittare i flera länder. Böckerna har översatts till 20 språk, säljs i över 40 länder och har sålts i fyra miljoner exemplar.

Viveca Sten tillsammans med regissören Mattias Ohlsson som har regisserat de flesta av Sandhamnsdeckarna. Den kalla våren har varit en utmaning för inspelningsteamet som ska iscensätta en sommaridyll, berättar han.

Bild: Jessica Gow/TT


Helena Wande/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan