Annons

Annons

Annons

Golf

Världsmästaren i longdriving på besök: "Det är verkligen golfens rock 'n' roll"

Värdsmästaren Sandra Carlborg besökte på onsdagen Storsjöbygdens golfbana. Hon är både svenskmästare, europamästare och världsmästare i longdriving och innehar dessutom världsrekordet på 357,7 meter.

Longdriving är inte en ny sport, men kan för många vara relativt okänd. I USA har den funnits sedan ungefär 25 år tillbaka.

– Du har fortfarande en drive och slår på en liten vit boll, men i longdriving ska du så långt som möjligt, berättar Sandra Carlborg.

Man har åtta bollar på sig per omgång, och det är det längsta slaget som räknas. Varje omgång spelas under tidspress på tre minuter, och det är där bollen stannar som man mäter hur långt det blev. En tävling består av ett gruppspel och ett slutspel med kvart-, semi- och finaler. Under gruppspelet spelar man mot alla i gruppen och samlar poäng för att få en så bra seedning som möjligt inför slutspelet. I slutspelet blir det istället matchspel i form av en mot en, där man slår ut varandra. Under hela tävlingen står deltagarna på en utslagsplats med stora läktare bakom sig.

Annons

Annons

– Det gäller verkligen att ta i allt man har. Det är verkligen rock 'n' roll, musik och jubel på läktaren. Adrenalinet bara ruser, säger Sandra.

Sandra Carlborg, världsmästare och världsrekordsinnehavare i longdriving.

Bild: Jenny Kejerhag

Den största skillnaden från golfen är att man i longdriving har åtta chanser på sig att få till ett bra slag. I övrigt är man lika beroende i longdriving som i golf av att träffa bollen rätt, få till studsen rätt och fånga vinden på ett bra sätt samt träffa banan som har en bred på 45 meter.

Det finns en skillnad till som också är det som Sandra tycker är det bästa med Longdriving – känslan av adrenalinet som pumpar genom kroppen. I golf bör man kontrollera adrenalinet men i longdriving kan man använda det till sin fördel.

– I Longdriving kan man dra nytta av adrenalinet. Den nervositet som kommer kan man använda till något bra.

Longdriving är en sport som är på väg uppåt och det är något som Sandra Carlborg vill vara med och driva på. I sommar kommer hon att delta i tre tävlingar i USA, som alla sängs live på olika sportkanaler. Intresset för sporten har gått upp och ner, men nu verkar det vända, i alla fall för tjejernas tävlingar.

– Att sporten nu börjar sändas på tv, gör också att den växer. Framförallt för tjejerna, då deras tävlingar inte visats så mycket på tv innan, säger Sandra.

Annons

Longdriving går i familjen, under 2012 tävlade både hon, pappa Carlborg och brorsan i en och samma tävling men i olika klasser. Att hon kunna slå långt är aldrig något som hon tränat på utan det fick hon istället bekräftat när hon kvalade in till Europa Touren. Där slog hon längre än alla tjejer.

– Jag tränade mycket med killar när jag var liten, och spelade herrteam med dem, så jag ville ju slå lika långt som dem. Idag slår även tjejerna allt längre och längre och det är en jätterolig utveckling, säger Sandra.


Jenny Kejerhag

063-16 17 18
jenny.kejerhag@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan