Annons

Annons

Annons

Petter Bergner: Framställ inte företagare som hunsade övermänniskor

Om hela landet ska leva går det inte att slarva med företagsklimatet. Företagandet tryggar välstånd och skapar framtidstro, samtidigt som företag som växer genererar skatteintäkter

Ju fler som i ung ålder kan få upp ögonen för att eget företagande kan vara ett alternativ, desto bättre är det. Sommarlovsentreprenörer, Ung Företagsamhet och liknande verksamheter avgör kanske inga livsöden omedelbart, men att visa på att företagande är en konkret, mångsidig och reell möjlighet är viktigt.

Annons

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Näringslivsvänlig opinionsbildning måste vara uthållig, men det finns alltid en risk att skivan hakar upp sig, så att endast det negativa bryter fram. Problem betonas och lyfts upp, så att existerande hinder ska kunna avhjälpas och politiska poäng plockas. Ibland kanske rent av en och annan överdrift smyger sig in i argumentationen.

Annons

Att politiska partier och intresseorganisationer agerar på ett sådant sätt är inte konstigt och knappast ens klandervärt, men kanske borde ett större fokus ligga på avdramatisering snarare än på hjältedyrkan.

Många gånger är företagaren en driftig men i grunden helt alldaglig figur. Det som entreprenören åstadkommer är samhällsviktigt, men man behöver inte vara någon övermänniska för att axla rollen. Man behöver inte alls ha en viss politisk färg, eller ens några särskilda lojaliteter. En del företagare är med i en branschorganisation endast för att det är så modellen ser ut och för att det är praktiskt, men de är fullt nöjda med att bara göra sin sak och de skulle aldrig få för sig att ställa sig i främsta ledet i ett kampanjmaskineri.

Om den bild som förmedlas är att företagaren är en hunsad stackare, som ständigt måste slåss på liv och död för att inte kvävas av en fientlig eller helt oförstående omvärld, är det dock lätt att allt detta glöms bort. Bilden kanske dramatiseras så till den grad att den som borde lyssna i stället börjar tänka "men oj, inte pallar jag detta, jag väljer en annan bana".

Annons

Att jobba mot hinder och ogynnsamma strukturer är viktigt, men upplys gärna också om företagandets många möjligheter. Om fler människor, både unga och äldre, ska vilja ta steget är detta helt nödvändigt.


Petter Bergner

petter.bergner@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan