Annons

Annons

Annons

Seger för Irak mot IS i Mosul

Det var strax efter 14 på söndagen, svensk tid, som Iraks premiärminister Haider al-Abadi uppgav att irakiska styrkor drivit ut terrorgruppen IS ur staden Mosul, skriver DN.

100 dagar efter att offensiven inletts mot IS i Mosul segrade Iraks styrkor.

Bild: Felipe Dana/TT

Segern kom 100 dagar efter att offensiven inletts mot IS i Mosul i oktober förra året, då hade staden varit i IS händer sedan juli 2014. Innan staden hamnade i IS händer hade de närmare två miljoner invånare, i dag uppskattas 100 000 invånare vara kvar i staden, skriver DN.

Annons

Annons

Inte oväntat

Redan i går kunde styrkor på plats meddela att det var tio meter ifrån dem och de sista IS-männen. IS som då hade gjort ett sista försök i att försvara sig i den sönderbombade staden.

Premiärminister Haider al-Abadi anlände till Mosul under söndagseftermiddagen för att tacka trupperna, det irakiska folket samt för att utropa segern, enligt uppgifter till DN.

Insatserna kommer dock att fortsätta då det fortfarande finns risk för att IS-krigare kan ha gömt sig i de befriade delarna av staden.

Två hårda slag

Terrorgruppen IS har fått två hårda nedslag på grund av dels fallet i Mosul samt det pågående anfallet mot Raqqa i Syrien. Vilket i sin tur har lett till att de blivit mer tillbakapressade i både Irak och Syrien de senaste månaderna, skriver DN.


Jennifer Soldemo

jennifer.soldemo@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan