Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Över en halv miljard ska läggas på fiber i Östersund, Åre och Krokom

Östersund, Åre och Krokom har tillsammans med IP Only bestämt sig för att satsa på en fiberutbyggnad i de tre kommunerna.

Enligt ett pressmeddelande ska 95 procent av alla hushåll i kommunerna kunna beställa fiber redan under 2017. Samarbetet med att samordna utbyggnaden över kommungränserna är enligt IP Only unikt.

Enligt företaget krävs det att 60 procent av hushållen beställer för att fiber ska börja grävas ner. Blir det så kommer utbyggnade nå sin topp under 2019.

Annons

”Att kunna fortsätta att bo och arbeta i sin hemby, med samma möjligheter som alla andra, är något som håller ihop vårt samhälle. Ytterst är detta en jämlikhetsfråga” skriver Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson (S).

Annons

Maria Söderberg (C), kommunalråd i Krokom, skriver i pressmeddelandet: ”Fiberutbyggnaden är viktigför att hålla samman samhället varhelst man bor. I en vidsträckt kommun som vårär det lika viktigt att människor har tillgång till väl fungerande bredbandvare sig de bor i Ås eller i Valsjöbyn”,

Även Peter Bergman (S), kommunalråd i Åre, är inne på samhällsnyttan: ”Sjukvård, arbete och utbildning blir allt mer beroende av snabb infrastruktur. Morgondagens samhälle blir alltmer digitalt, och med dagens besked visar vi att vi tänker vara med i det”.

Enligt pressmeddelandet kommer IP Only att lägga totalt 600 miljoner kronor på att bygga ut fibernätet i Åre, Östersund och Krokom. Det är samma summa som de nämnde när de köpte fibernätet av Jämtkraft, men då sa de att det inte bara skulle gälla de tre kommunerna.

Fiber gör det möjligt för hushåll att få en extra snabb internetuppkoppling till sitt hus.

Läs mer:

IP Only fick kontroll över fiberutbyggnaden – så ska de få fiber till byarna

Annons

600 miljoner ska läggas på bredband i länet

Annons

Fiberkrig bröt ut i Hammerdal: "Magstarkt"


Simon Sjödin

063-16 16 69
simon.sjodin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan