
Sverker Olofsson, SVT-legend, numera pensionär.
Bild: Samuel Pettersson/TT
En som reagerade på Facebook var förra SVT-programledaren Sverker Olofsson* som var djupt kritisk mot både frågor och val av intervjupersoner andades en negativ syn på beslutet, att effektiviteten skulle minska, kompetensen urvattnas och att medborgare borde oroas:
”Det är farligt för ett land när alltför mycket makt koncentreras på ett och samma ställe. Ännu farligare blir det när medierna inte inser att dom är en del i maktkoncentrationen.”
Annons
Annons
Istället lekte Sverker Olofsson med tanken på hur det varit om Studio Ett haft sin redaktion i Katrineholm dit Strålsäkerhetsmyndigheten ska flytta. Synsättet hade då varit ett annat.
Till exempel hade ett Katrineholmsbaserad Studio Ett säkert lyft att 231 kommuner förlorat 29 000 statliga jobb på 20 år medan Stockholm med kranskommuner fått 12000 statliga nettojobb under samma period.
Troligen hade man också nämnt att hyreskostnaderna är genomsnitt 70 procent lägre på de sju orterna än i Stockholm. Kanske hade det påpekats att erfarenheterna av kontorsflyttarna på 00-talet handlade om snabbt beslutade ersättningsjobb för regementsnedläggningar och det gör att de inte är lika relevanta som jämförelse.
Det hade säkert understrukits att geografiska obalanser är svårt och tidskrävande att rätta till.
Det hade säkert understrukits att geografiska obalanser är svårt och tidskrävande att rätta till och det kräver en kombination av uthållighet och tur när man ska manövrera mellan olika krafter.
Och så hade det förstås blivit tydligt att resan fortsätter, den är på inget sätt klar utan knappt påbörjad. Först kom fyra besked utspritt, nu sju i klump och fler myndigheter kommer att följa senare i år.
Men strategin om ökad statlig närvaro handlar inte bara om myndigheters huvudkontor eller verksamhetsdelar. En annan komponent är utvecklingen av servicekontor som ska samla olika myndighetstjänster under en och samma hatt. Idag finns 103 servicekontor som Skatteverket driver tillsammans med Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.
Annons
Annons
Men i framtiden kommer fler myndigheter att komma in, räkna med att Migrationsverket och kanske även Arbetsförmedlingen tillkommer och att de blir betydligt fler.
Och lägger man ihop servicekontor med veckans besked om 550 jobb med tidigare besked om myndighetsflyttar, att större myndigheter flyttar verksamheter till mindre orter och försvarssatsningar så börjar civilminister Ardalan Shekarabi (S) att vara en bit på väg mot Landsbygskommitténs mål om att 10 000 statliga jobb ska flyttas från storstäderna.
Och håller man den i den här trenden är det ingen omöjlighet att nå före 2020.

En sändande nyhetsorganisation i Public Service behöver lämna Stockholm. Varför inte P1:s eftermiddagsprogram?
Bild: Jessica Gow/TT
Och i den siffran borde minst en sändande nyhetsorganisation i Public Service finnas. För Sverker Olofsson har helt rätt, det är farligt om medierna inte inser att de är en del av maktkoncentrationen.
Så varför inte flytta P1:s eftermiddagsprogram till Hudiksvall eller Sveg?
Geografin har betydelse för verkligheten.
*Skribenten har jobbat med Sverker Olofsson på SVT Umeå under 00-talet.
Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.
Patrik Oksanen
patrik.oksanen@mittmedia.se