Annons

Annons

Annons

Annons

Ragunda

Rekordstor indianlax fångad i Ragunda

I juli slogs ett nytt svenskt rekord på indianlaxen i Abborrtjärn i Ragunda.
Det första exemplaret av den ovanliga arten i Ragunda fångades förra året.

Rekordfisken på 272 gram fångades av fiskeentusiasten Andreas Ekfeldt.

Bild: Storfiskeregistret/Sportfiskarna

Förra rekordet var på 250 gram men det nya rekordet lyder 272 gram. Detta enligt organisationen Sportfiskarna i ett pressmeddelande. Fisken fångades av fiskeentusiasten Andreas Ekfeldt tidigt på morgonen den 28 juli.

Annons

Annons

Indianlaxen, som ursprungligen kommer från Amerika, planterades ut i olika vattendrag i Sverige under 1900-talet, och under förra året upptäcktes den i Abborrtjärn.

Läs också: Sensationell fiskart fångad i Jämtland

För närvarande finns det inte något fiskekort att köpa i vattnet, utan de som för närvarande fiskar där har haft tillstånd att utföra provfiske, understryker Nicka Hellenberg från Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Fakta om indianlaxen:

Indianlax, som heter Oncorhynchus nerka på latin, är en av många amerikanska laxfiskar som man under 1900-talet experimenterade med att sätta ut i olika vattendrag i Sverige. Lek och fortplantning har konstaterats i flera vatten, men i de flesta sjöar försvann fisken efter några år. I Abborrtjärn har fisken bevisligen lekt framgångsrikt och lyckats bilda ett eget bestånd. Laxen finns i två former: en sötvattenslevande och en saltvattensform. Den sötvattenslevande som kallas ”kokanee” är den som planterats ut i Sverige. Men fisket i Abborrtjärn är alltså för närvarande stängt meddelar fiskevårdsområdet.

Källa: Sportfiskarna


Philip Norén

philip.noren@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan