Annons

Annons

Annons

Härnösand

Terrormisstänkt i Härnösand hade sju svärd hemma – nu läggs utredningen ner

En man från Härnösand hade visat och uttalat sympatier med IS (Islamiska Staten) och hemma hos mannen fann polisen sju svärd, militärhjälp, ett kikarsikte och IS-propaganda.
Mannen – som misstänktes för terroristbrott – påstod att svärden tillhörde en fakir och nu läggs utredningen mot honom ner, det rapporterar Metro.

Enligt dokument som Metro har tagit del av ska mannen även ha försökt skaffa sprängmedel.

Mannen greps i mitten av april misstänkt för att ha hotat en tjänsteman vid socialförvaltningen till livet. Mannen misstänktes även för narkotikabrott så polisen genomförde en husrannsakan i hans bostad. Där ska de ha funnit sju hemmagjorda och skarpslipade svärdsliknande föremål, en militärhjälm, ett kikarsikte, två tubkikare, en tygpåse med glaskross och IS-bilder.

Annons

Annons

Han häktades misstänkt för våld mot tjänsteman och dömdes i maj till en månads fängelse. Samtidigt inledde polisen en förundersökning om förberedelse till terroristbrott. Åklagaren Daniel Brodén fick ärendet på sitt bord, men det rubricerades då som förberedelse till grov misshandel. Nu har Daniel Brodén lagt ner ärendet.

– Jag har utrett det som förberedelse till grov misshandel från första början. Det har kommit fram uppgifter i förhör som vi inte kan motbevisa där mannen har förklarat fynden som gjordes hemma hos honom och som stod bakom misstankarna. Utredningen är nedlagd eftersom det inte går att styrka brott, säger Daniel Brodén.


Emelie Sörling

060-19 70 00
emelie.sorling@mittmedia.se


Jessica Ivarsson

060-19 70 00
jessica.ivarsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan