Annons

Annons

Annons

Åre

Möt musikern Ackie Kempff – aktuell med ny solokonsert i Undersåker

Efter mer än 40 år som musiker och med pop, rock och folkmusik på repertoaren, är Ackie Kempff aktuell med en ny solokonsert. 15 oktober är det premiär för "Mysteri-rum – sånger och insikter ur ett långt, vilt kvinnoliv" på Fjällsätra i Undersåker.

Hon har jobbat säsong på Storliens högfjällshotell 1978, drivit runt i snöyran med systrarna Mia och Clara i Åre för att fixa spelningar runt nyår 1982, blivit fyra i Melodifestivalen med "Hallå hela pressen", varit restaurangchef på Karolinen, startat och drivit fritidsgården Gården i Järpen, jobbat som stugvärd och filmöversättare, bland mycket annat.

I dag är Ackie Kempff behörig fransklärare sedan årsskiftet och arbetar deltid på högstadiet i Mörsil och ägnar resten av tiden åt musik. De senaste femton åren har hon delvis ägnat sig åt folkmusik och spelar i dag polskor och annat i trion MACK tillsammans med syster Clara på slagverk och Mats Forsman, fiol och mandolin.

I våras fick hon startbidrag från Länskulturen och har nu satt ihop en egen jazz- och bluesrepertoar, "Mysteri-rum – sång och insikter ur ett långt, vilt kvinnoliv" som kommer att framföras på första gången på Åre Fjällsätra söndag 15 oktober klockan 15.00.

Annons

Annons

– Jag är så van att spela med andra. Men nu har jag en samling låtar som legat mig nära men inte fått plats i de band jag spelat med förut. En del är nyskrivet och en del har jag levt med länge. Det blir med piano, gitarr och lite munspel.

Det är inte klart om det blir fler föreställningar efter premiären.

– Det beror på hur den går hem. Men eftersom jag annars spelar med andra, och de är ofta väldigt upptagna, så känns det bra att ha en egen repertoar att kunna spela. Och efter alla år som jag spelat är det första gången det inte är någon annan som bestämmer vilka låtar som ska vara med och det känns väldigt bra på något vis.

Intäkterna från konserten kommer att gå till juridisk hjälp för nyanlända i kommunen som behöver en rättvis bedömning av sin asylansökan.

Annars tillbringar Ackie mycket tid på fjället, året om. Boendes i Edsåsdalen med man och en son är det nära till vandring, bärplockning, turskidåkning, längd och slalom.

– Anledningen till att jag flyttade upp till Åre var faktiskt att det var här jag lärde mig gilla alla årstider, alla har sin charm. Där jag bott tidigare längtade alla bara till sommaren hela tiden och såg resten av året som en lång transportsträcka. Så är det inte här.

5 snabba

Smultronställe?

– Hensjön. Fiskebodarna och båthusen påminner om en fiskeby i Bohuslän.

Annons

Favoritårstid?

– Vårvintern. Åka skidor i mars och april när det är ljummet på fjället och ljusa kvällar. Eller augusti när myggen försvunnit, det oftast hunnit blivit varmt i vattnet, man kan plocka bär och det är vackert att vandra.

Annons

Morgon- eller kvällsmänniska?

– Morgonmänniska. Allt viktigt jag ska göra eller om jag ska vara kreativ, det måste ske på förmiddagen.

Saknar du något i Åre?

–Kanske. Ett intellektuellt och kulturellt utbud. Kanske segling. Fast nej, jag måste inte ha det här, jag kan åka dit utbudet finns. Ibland åker jag iväg och kulturfrossar i Stockholm, det är bara att hoppa på tåget.

Vad gör du en ledig dag?

– Om jag inte är ute så spelar jag musik.

Ackie Kempff.

Bild: Emma Alzen


Emma Alzén

emma.alzen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan