Annons

Annons

Annons

Oksanen: NMR är en nazistisk terrorsekt, inte en nordisk motståndsrörelse

Det är dags att vi börjar kalla NMR för dess rätta namn i stället för det som de vill. Nassarna vill att vi säger Nordiska Motståndsrörelsen eftersom det består av två ord med grundläggande positivt genklang. I alla fall för de flesta.

Ordtjuvar, terrorsekten NMR får backa undan för polisen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

De positiva orden devalveras och urholkas i nassarnas händer. Ord har betydelse. Språket definierar vi gemensamt, och gör vi inte motstånd med orden undergräver demokratin sig själv. Sverige är en del av Norden, och det nordiska framhålls i många internationella sammanhang som något alldeles enastående när det kommer till välfärd, pressfrihet, innovationskraft med mera.

Det har inget med nazism att göra. Motståndsrörelse är också positivt laddat för de flesta. Att göra motstånd mot något orätt finns i vår berättelsekultur, från Robin Hood till Bröderna Lejonhjärta.

Annons

Varför ska nassarna få lägga beslag på våra ord och smutsa ned dessa?

Annons

Det är också något våra nordiska bröder och systrar i Danmark och Norge gjort - mot just nazisterna i andra världskriget. Varför ska nassarna få lägga beslag på våra ord och smutsa ned dessa?

Rörelse associerar vi också positivt, men i NMR:s fall pratar vi om ett par hundra sekterister som försöker lägga beslag på både symboler och ord.

Nassarna har redan tidigare försökt stjäla den antitotalitära symbolen för Nordens frihet från andra världskriget, som användes av svenska frivilliga i både Finland och Norge, och den urgamla Tyrsrunan.

Läs mer: Historien om ett märke - om hur nazisterna försöker stjäla en antinazistisk symbol

Så här såg det ut i Borlänge 2016 när ordtjuvarna i den nazistiska terrorsekten NMR demonstrerade. Notera stölden av den fornnordiska Tyrsrunan.

Bild: Ulf Palm/TT

Ord och symboler bär makt. Som Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin sade i en intervju i fjol när nassarnas märkesstöld uppmärksammades;

”Vi kan inte lämna nordisk identitetsdiskussion till nassarna och låta dem få tolkningsföreträde”.

Så låt oss prata klartext, det är ingen motståndsrörelse vi talar om. Organisationen har väldigt lite att göra med nordiska värderingar. Det är en nazistisk terrorsekt som har band till rysk imperialism. Det är alltså en hop landsförrädare som inte förtjänar annat än vårt förakt.

Annons

Annons

Mördarsekten är ingen islamisk stat, terrorsekten NMR är ingen nordisk motståndsrörelse.

Sverige höll gränsen mot hitleristerna under kriget, Sverige kommer att hålla gränsen mot deras avkomma.

Den nazistiska terrorsekten NMR har mer gemensamt med de militanta salafisterna som låter sig värvas till mördarsekten Daesh än med någon annan i vårt land. Och i fallet Daesh förvägrar vi organisationen det namn som de vill att vi ska använda. Mördarsekten är ingen islamisk stat, terrorsekten NMR är ingen nordisk motståndsrörelse.

Den sanna nordiska motståndsrörelsen stod upp för demokrati mot nazister och stalinister under kriget. Att göra motstånd mot totalitarismen av idag handlar om vår demokratiska ära, skyldighet och vilja. Det handlar om Nordens Frihet och det demokratiska arvet vi har att förvalta.

Läs mer: Här går gränsen, Sverige

Märket Nordens Frihet bars av svenska frivilliga som gick i strid med de nazister som invaderade Karl Johan i Oslo. I texten Historien om ett märke kan du läsa mer om den historien.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan