Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Polisen varnar för kortbedrägerier – så skyddar du dig

Kortbedrägerier är inget nytt, men med en ökande handel på internet så ökar antalet stulna kortuppgifter. Nu tipsar polisen om sätt du kan skydda dig.

Vanligt sunt förnuft stoppar många kortbedrägerier. Använd inte kortet på osäkra webbutiker, använd med försiktighet på auktionssajter och är ett erbjudande för bra för att vara sann, så är den allra oftast det.

Bild: Simon Sjödin

Annons

Bedragare har funnits så länge människan har haft något av värde att bli avlurad på. Kreativiteten på sätt att göra det på har inte saknats bland bedragarna. Detsamma gäller betal- och kreditkortsbedrägerier.

Nu när internethandeln är mer eller mindre gränslös och folk gärna vill göra klipp, så ökar också antal bedrägerier på nätet.

”Eftersom många handlar på nätet lagras stora mängder kortuppgifter på servrar runt om i världen. Om uppgifterna sedan läcker ut läggs de upp till försäljning på sajter som till exempel Darknet. Därefter blir det möjligt att använda en annan persons kortuppgifter till olika köp på framförallt nätet” skriver Lotta Mauritzson på Nationellt Bedrägericentrum på polisens hemsida.

Annons

Polisen har därför gett tips på hur man på bästa sätt skyddar sig mot bedragarna:

Annons

• Koppla bort internetköp och utlandsköp mellan gångerna du använder det och om din bank stödjer det. Ofta går det att slå av och på det i bankernas appar.

• Koppla ditt betalkort till ett annat konto än ditt lönekonto dit du för över när du köper något över nätet. På det sättet töms inte hela ditt lönekonto om kortet blir kapat.

• Tillfälliga kort. Vissa banker erbjuder så kallade virtuella kort som är ett digitalt kort med ett kortnummer som bara gäller för det köpet. Du för bara över de pengar du handlar för och när köpet är över så försvinner kortet.

• Verkar webbutiken seriös? Se till att anslutningen är säker (det visar varje modern webbläsare) och att den erbjuder säkra betallösningar som till exempel Verified by Visa och 3D-secure. Handla inte från sajter som inte har säkra (krypterade) anslutningar. Polisen föreslår också fakturaköp som alternativ.

• Kolla upp webbutiken på nätet. Har den bra betyg av andra användare? Om den är oseriös så får man oftast reda på det genom en snabb sökning.

• Seriösa och välkända varumärken och handlare är det oftast inga problem att handla av på nätet. Apple, Microsoft, ICA, Elgiganten, Netonnet med flera håller inte på med bedrägerier.

• Kom ihåg: Ett erbjudanden som är för bra för att vara sanna, är 9999 gånger av 10 000 just det.

Annons

...

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy