Annons

Annons

Annons

Annons

DEBATT: LO: Vi måste skapa en trygg arbetsmarknad

Annons

Dagens arbetsmarknad är otrygg. Allmän visstid, sms-anställningar och kontrakt som bara garanterar några få timmars jobb i månaden är vardag i många LO-yrken. Bland arbetare är 25 procent av kvinnorna och 17 procent av männen tidsbegränsat anställda.

När unga människor måste vänta på att få sitt första fasta jobb har de också svårt att ordna bostad eller bilda familj. Med en osäker inkomst är det också svårt att få vardagen att gå ihop. Så kan vi inte ha det. Därför har samtliga LO-förbund enats om att begära förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

Annons

Annons

Det finns mycket att önska för att förbättra tryggheten på arbetsmarknaden. Vi vet att kraven på löntagarens förmåga att ställa om till nya arbetsuppgifter kommer att bli fler i framtiden. Ny teknik och globalisering gör att vi behöver lära oss nya saker i en snabbare takt. 

Det ställer samtidigt högre krav på arbetsgivarna att ta ansvar för att de anställda utvecklas på jobbet. Tyvärr har det visat sig den som har en otrygg anställning ofta har sämre möjligheter att utveckla sina färdigheter. Det säger sig själv att en arbetsgivare inte vill satsa på en anställd om den ändå inte behövs nästa dag. Det är dags att ändra på det.

Inför förhandlingarna med Svenskt Näringsliv kräver vi bland annat:

· Gör heltid till norm i alla LO-yrken.

· Stoppa daglönarsystemet! Ingen ska behöva sova med mobilen under huvudkudden i väntan på ett sms-erbjudande om nästa arbetspass.

· Arbetsgivaren måste sluta använda inhyrd personal om behovet av arbetskraft är permanent.

· Arbetsgivaren bör ta ett större ansvar för att anställda rustas inför förändringar i arbetslivet. Det innebär att mer resurser måste avsättas till kompetensutveckling, vidareutbildning och lärande på jobbet.

Vi är övertygade om att både våra medlemmar och arbetsgivarna gynnas av våra krav. Därför är det nu upp till oss som parter att ta ansvar för att ro förhandlingarna i hamn. Bara så kan vi skapa en trygg arbetsmarknad där LO-medlemmar står väl rustade i tider av förändring.

Karl-Petter Torvaldsson, ordförande LO

Stiven Wiklund, ordförande LO-distriktet Mellersta Norrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan