
Reklambärare för terrorsekten NMR:s nätsajt Nordfront.
Bild: Ulf Palm/TT
Bilden av förskjutning mot en ännu radikalare plattform beskrivs i FOI-rapporten ”Det vita hatet: radikal nationalism i digitala miljöer”, av Lisa Kati (red) med flera författare, som presenterades under måndagen:
Annons
”Den ökning som vi ser i Sverige följer den generella ökningen av våldsbejakande högerextremism i Europa som noterats av EU:s brottsbekämpande organisation Europol.”
Annons
Nordfront har tagit över förstaplatsen i aktiva användare från Axpixlat, som ömsat skinn till Samhällsnytt. 2011 hade Nordfront 223 användare. Det har idag växt till 4451. Ökningen sker samtidigt som antalet aktiva användare på ”invandringskritiska” sajter minskar kraftigt.
Forskarna för fram hypotesen att det skulle vara ” en konsekvens av att frågor kring invandring och integration tappat mark i debatten”. En alternativ förklaring som forskarna inte nämner är att debatten förflyttat sig, från kommentarsfält till olika aktörers Facebooksidor och ut på twitter. Flera starka magnetiserande profiler i segmentet har under de senaste åren tagit steget in i debatten och har stora följarskaror. Det gör att behovet av en sajt som Avpixlat/Samhällsnytt minskat.
FOI-rapporten har också tittat på hur hatsymboler och hatbudskap mot politiker, journalister och offentliga personer förekommer i kommentarsfälten. Även hur hatsajter och hatgrupper använder sig av skämt och ironi tas upp.

Andel av hatiska kommentarer vid omnämndandet av olika personer på hatsajterna. Skärmdump ur FOI-studien.
Den psykologiska manipulationen för att stärka hatgruppens självbild och attackera andra görs bland annat delvis genom ”skämtsamma” memes, användandet av oskyldiga symboler som mjölk och placeringen av ”citationstecken” kring ord, tillsammans bidrar det till att som studien konstaterar ”förmedla hat och skapa rädsla och ångest”.
Konstruktionen av kvinna tas upp. Det här är framför allt manliga miljöer, där männen dominerar samtalet totalt. Och i nationalistiska kretsar används metaforen kvinnokroppen med nationen (moder Svea). Objektifieringen av kvinna finns också i diskussionerna kring brottslighet där kvinnor är offer eller potentiella offer. Men ve de kvinnor som inte har ”rätt åsikter”. De ska enligt kommentarshatarna bli straffade med att bli ”våldtagna”.
Annons
Annons
Här lyfter forskarna det intressanta och paradoxala begreppet ”White Sharia” som förekommer i amerikanska Alt-right/vit maktkretsar och som lär komma till Sverige förr eller senare.
”White Sharia innebär en vit makt-tolkning av de islamiska sharialagar som handlar just om inskränkning av kvinnors fri- och rättigheter. White Sharia, som innebär att kvinnor inte ska tillåtas yrkesarbeta, rösta eller vistas på offentliga platser utan att eskorteras av en manlig familjemedlem, utgör också ett exempel på hur Alt-right-rörelsen blandar humor och allvar på ett sätt som försvårar en fruktbar diskussion kring ämnet.”
Så hur ska samhället möta hatet? FOI-rapporten har inga färdiga svar, men lyfter Karl Poppers toleransparadox; ”ett samhälle som är fullständigt tolerant inför olika sorters åsikter i slutänden genom sin tolerans kommer att undergräva sig själv.”
Den intolerante är inte mottaglig för argument och är inte sällan beredd att acceptera våld som medel.
”Och ju mer makt intoleranta, totalitära och våldsbejakande rörelser får, desto mer kommer andra människors frihet att begränsas.”
Samtidigt pekar FOI-forskarna på lagstiftningsproblem, olika länders tolkningar på ett globalt internet och svårigheterna teknikjättarna har att hantera sina plattformar så att de blir rumsrena.
Och även om de skulle kunna bli hatfria så är risken stor att hatet flyttar till andra rum, som ryska Vkontakte, ner i darkwebb eller att det byggs upp separatistiska nättjänster som ett ”Uber” bara för vita. Och balansgången framöver kommer att bli svår och krävande.
”Vi ser stora utmaningar med digitala miljöer som förutsätter samarbete mellan olika vetenskapliga discipliner för att skapa en bättre gränsdragning och definitioner för vad hat och våldsbejakande extremism är, samt hur yttrandefrihet och individuell integritet kan beaktas i lagstiftning som förbjuder hatbudskap.”
Annons
Stora utmaningar är milt uttryckt. De kommande åren kommer att vara avgörande för hur vårt samhälle hanterar hatet i informationsmiljöerna.
Annons
Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.
Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.
#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman
#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"
#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"
Annons
Annons
#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB
#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen
#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid
#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?
#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen
#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"
Annons
#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas
#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget
#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa
Annons
#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?
#11 Brexitspecial - inför omröstningen
#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor
#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng
Annons
#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten
#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"
Annons