Annons

Annons

Annons

DEBATT: Svar från Barbro Westerholm (L): Låt oss slå vakt om den svenska alkoholpolitiken

För det stora flertalet innebär alkoholkonsumtion inget större problem. Men många dricker för ofta och för mycket. Poliser vittnar om hur kvinnor blir slagna. Barn far illa. Alkoholen orsakar också stora problem i form av fyllekörningar, olika cancersjukdomar och fosterskador. Att motverka dessa skador och att förebygga att fler drabbas är bakgrunden till att marknadsföring och försäljning av alkohol är reglerad i Sverige.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) har bland annat varit generaldirektör för Socialstyrelsen 1979–1985.

Lennart Ledin (L) skriver att vi i Liberalerna menar att det går att kombinera gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker med att vi bibehåller det alkoholpolitiska monopolet Systembolaget. Det stämmer inte.

Annons

Annons

Debatt: Tillåt begränsad gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker (14 november)

Hans resonemang bygger på idén att Sverige skulle tillåta en begränsad gårdsförsäljning. Jag delar uppfattningen att den småskaliga lokala gårdsförsäljning så som den ofta beskrivs inte skulle vara ett problem.

Men vi kan inte favorisera svenska alkoholtillverkare.  Två statliga utredningar, utförda av framstående jurister, har visat att enligt EU-rätten är svensk gårdsförsäljning inte förenlig med alkoholmonopol

Vi måste alltså välja om vi vill behålla den svenska modellen, där vi utesluter privata vinstintressen i detaljhandel med alkoholdrycker, eller om vi ska släppa in marknadskrafterna. Omfattande forskning visar att det skulle leda till kraftigt ökade alkoholskador.

Därför är det så viktigt att vi ställer oss bakom en solidarisk alkoholpolitik som omfattar Systembolagets detaljhandelsmonopol och att vi inte äventyrar den modellen genom att exempelvis genomföra en försöksverksamhet med gårdsförsäljning. Enligt juridisk expertis är det inte säkert att man kan "backa bandet".

Annons

Annons

Enligt Lennart Ledin är dryckestillverkningen ett viktigt inslag i besöksnäringen. Men den ökning av sysselsättningen på landsbygden som en gårdsförsäljning skulle leda till är ytterst marginell, när man räknar de arbetstillfällen som har ett direkt samband med den tänkta gårdsförsäljningen, och inte ägnar sig åt spekulationer. Kanske något tiotal nya jobb. Försäljning genom Systembolaget är mycket viktigare enligt gårdarnas egna uppskattningar, i en enkät utförd av LRF.

Låt oss därför slå vakt om den svenska framgångsrika alkoholpolitiken som förebygger mänskliga tragedier och räddar liv.

Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan