Annons

Annons

Annons

Oksanen: Vem bryr sig om landsbygden - på riktigt?

Vad du ser när du tittar ut från ditt köksfönster på morgonen styr din bild av verkligheten. Och sitter du i huvudstaden och skriver för huvudstaden så kommer det alltid att vara din norm. I Stockholm finns Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, DI, SVT, SR, TV4 och TT.

Text

Stockholm har flest journalister per invånare. Det har betydelse för hur verkligheten beskrivs.

Annons

Det är inte konstigt att Stockholm är den journalisttätaste kommunen i landet . I kartläggning som Institutet för mediestudier gjorde 2015, om journalisters bostadsorter, så fanns det 4,9 journalister på 1000 invånare i Stockholm. Rikssnittet ligger på 1,4, men de allra flesta kommuner kommer inte ens i närheten av det. Det urbana är centrum i medieverkligheten. För att inte tala om redaktörsmakten.

För periferin innebär det ett ”mission impossible” att bli beskriven utifrån sig själv i centrum. Landsbygden blir istället något exotiskt, ett problemområde eller något som ”borde lära sig av staden”. Det är det där därborta med stadens ögon.

Läs mer: SVT-Sverker har rätt, farligt när medier inte inser maktkoncentration

Annons

Annons

I samband med att Riksdagens landsbygdsnätverk under onsdagen bjuder in till samtal om landsbygden med underrubriken ”Vem bryr sig” så presenterar Hela Sverige ska leva en kartläggning av ledarsidorna hos DN, SvD, Aftonbladet och Expressen. Och svaret på den provokativa frågan på riksdagsseminariet kan svaras lika provokativt med, ”ja, inte är det rikstidningarnas ledarsidor i alla fall”.

Förvisso gick antalet ledartexter, blogginlägg och krönikor från i stort sett obefintligt 2011 till 33 stycken 2016 (av kanske omkring sammanlagt 4000 på ett år). Några av rubrikerna visar tydligt normen; ”Rättvisa är inte en opera i varje buske” och ”Hela Sverige kommer inte att överleva”.

Inte bryr sig riksmedierna om landsbygden på riktigt. Ska det ändras måste det göras handgripligt, snack funkar inte.

Betongperspektivet är kompakt, men om det finns ett litet grässtrå som sticker fram genom betongen så kan det skymtas hos Aftonbladet. Socialdemokratiska AB hade noll, nada och intet intresse 2011, men 2016 skrev AB 13 av 33 ledartexter, men då fanns det en socialdemokratisk minister för bladet att heja på. Tacket för att Aftonbladet ibland kan sätta periferin i centrum ska alltså inte riktas till Schibsted-huset vid Stockholm C utan snarare till civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Läs mer: Sverker sopar till mediebilden utanför Södermalm

Annons

Annons

Eftersom jag är en av de som kommer att diskutera mediebilden av landsbygden under riksdagsseminariet så kommer mitt svar vara att inte bryr sig riksmedierna om landsbygden på riktigt. Ska det ändras måste det göras handgripligt, snack funkar inte. Public service borde få styrning att till exempel SVT Aktuellt flyttar till Göteborg medan Ekot ”kvart i fem” och ”kvart i sex” läggs i Östersund. En annan variant är att SVT2 görs till en upphandlad kanal för medieproducenter utanför Stockholm.

Ett tredje sätt vore att ge presstöd till en nationell nyhetssatsning som inte har sitt säte i en storstad.

Ska svaret på ”vem bryr sig” bli på riktigt går det inte att fortsätta på samma sätt som nu.

Läs mer: Är du trött på journalister - åk till Gäddede!

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan