Annons

Annons

Annons

Styrkelyft

Var starkast i Europa – nu stängs Jörgen Ljungberg av för dopning för andra gången: "Frustrerande och tragiskt"

Han har tagit EM-guld i styrkelyft och kallats för "världens starkaste man" efter att ha slagit världsrekord i kronlyft.
Men nu har styrkelyftaren Jörgen Ljungberg, från Kälarne, ertappats dopad igen.

Jörgen Ljungberg har åkt fast för dopning – igen. Arkivfoto: Per Knutsson

Annons

Jörgen Ljungberg, 50, från jämtländska Kälarne var en gång en av världens starkaste män – och slog världsrekord i den något udda grenen kronlyft när han 2002 drog 460 kilo vid en tävling i Östersund. Två år tidigare hade han dessutom tagit både EM-guld och VM-silver i styrkelyft.

Men 2006 åkte Ljungberg fast för dopning, då han i ett test uppvisade en kraftigt förhöjd testosteronhalt. Det ledde till avstängning i två år.

Annons

Annons

Sedan comebacken 2008 har Ljungberg tävlat för ASK Eskilstuna, och 2010 tog han ett SM-silver i bänkpress, 2014 tog han SM-guld i klassisk styrkelyft och så sent som i våras ställde han upp i flera tävlingar, 50 år gammal.

Men nu har Ljungberg åkt fast för dopning igen. Vid ett test som lämnades den 22 maj visade det sig att Ljungberg återigen använt förbjudna preparat. Domen den här gången: Avstängning i fyra år.

"Att han nu återigen stängs av är frustrerande och tragiskt. Vi som förbund arbetar aktivt, kontinuerligt och med stor kraft för att informera individer, föreningar och distrikt", skriver Svenska Styrkelyftförbundet på sin hemsida där även sportchefen Robert Ericsson uttalar sig.

– Det innebär att Jörgen stängs av fyra år från all idrottslig verksamhet inom RF-relaterad idrott och verksamhet, konstaterar Ericsson krasst.

– Inom vår organisation har vi ett starkt fokus på antidopningarbetet och jag skulle säga att bruket av prestationshöjande medel inte är större hos oss än inom andra idrotter.

Ljungbergs nya avstängning löper från den 22 maj 2017 till den 21 maj 2021, då han kommer vara 53 år gammal. Återstår att se om det blir en ny comeback då.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan