Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

INSÄNDARE: Vi jobbar ofrivilligt gratis åt Förenade Care! 

Annons

Sedan Förenade Care tog över driften av Björkbacka 1 oktober 2016 har det satts i system att företaget betalar ut felaktiga löner till sina anställda. Det kan röra sig om flera tusentals kronor som fattas varje månad.

Många anställda tittar inte ens igenom sina lönespecifikationer och blir troligen på så sätt lurade på pengar varje månad. Tittar man igenom hittar man oftast något som inte stämmer, eller fattas. Det gäller att själv skriva ned varje minut man jobbar då tillit till företaget inte finns.

Sedan får man säga till upprepade gånger tills man har fått den lön man har rätt till. När korrigeringar sker och extra utbetalning görs dras det extra mycket skatt för oss. Den extra beskattning som drabbar oss hade vi inte behövt betala om företaget från början gjort rätt. 

Annons

Det hela rör sig bland annat om oklarheter vilken av cheferna som har det yttersta ansvaret att stämma av så lönerna blir korrekta. Ingen vill ta ansvar utan de hänvisar till varandra. 

Annons

Ledning från Malmö har vid besök här själva sagt att stämpelklockan som infördes nästan samma dag som övertagandet – inte är tillförlitlig. Klockan kan på måfå lägga in att man varit sjukskriven. Dra komp tid man aldrig tagit ut. Dra semesterdagar utan att semester ens sökts. Och obetalda sjukdagar.

Klockan visar felaktiga stämplingar och ligger ibland nere. När den inte fungerar eller vid andra avvikande stämplingar (som till exempel övertid och mötestid) är det bestämt att vi ska skriva ner dessa tider i ett anteckningsblock. Det är tider som vi aldrig har fått betalt för.

Dessa avvikande stämplingar ska stämmas av varje dag av cheferna. Detta block har bara fyllts på med tider som personalen jobbat över och ingen ansvarig har gått igenom blocket sedan september.

Vid byten eller när man jobbat extra kan hela pass saknas. Fler dagar kan fattas även fast stämplingarna gjorts korrekt av oss personal. OB och extratid som personal blir lurade på av företaget. 

Det enda som stämpelklockan verkligen fyller sitt syfte med är att dra pengar vid sen ankomst eller när personal stämplar ut några minuter innan avslutat arbetspass, även fast man oftast börjar jobba flera minuter tidigare vid arbetspassets början.

Varken ledningen på Björkbacka eller på lönekontoret kan korrigera, attestera och betala ut rätt löner.

Annons

Annons

Vem har det yttersta ansvaret att lönerna blir korrekta? Vi eller Förenade Care?

Personal som kräver betalt!

-----

Svar direkt från Förenade Care:

Förenade Care tog 1 oktober 2016 över driften av bland annat Björkbacka äldreboende i Östersund. Ett år senare, 1 oktober 2017, sjösattes ett nytt lönesystem. Lönesystemet i sig används av ett stort antal kommuner och företag i skiftande storlek och branscher. Det har tyvärr varit en del driftsproblem initialt vilket är mycket beklagligt. Företagets intentioner är och har alltid varit att betala korrekta löner till vår personal. Felaktigheter försöker vi korrigera omgående.

Om personal upplever att de inte får rättelser är de välkomna att kontakta undertecknad.

Robert Wikgren, personalchef Förenade Care AB

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy