Annons

Annons

Annons

Stockholm

Oksanen: Åtalet visar att det var ett terrordåd mot Sverige

14:53 kom larmet. Det var den 7:e april då skräcken kom till Drottninggatan i Stockholm. Ebba 11, Lena 69, Maïlys 31, Chris 41 och Marie 66 kom aldrig hem igen. Och 15 personer skadades svårt.

Terrorfärden slutade i Åhlénshuset. Som tur var lyckades inte explosionen som det var avsett. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Annons

Rakhmat Akilovs lastbilsfärd chockade en hel nation och när stämningsansökan lämnades in till tingsrätten mot den 39-årige uzbeken är det bara en hållpunkt i en lång rättsprocess.

Förundersökningen har sysselsatt ett 50-tal personer på heltid och tagit nio månader. Den omfattar 9000 sidor och ubriceringen blev terroristbrott och försök till terroristbrott. Akilov ska ha agerat ensam även om han hade chattkontakt med två personer i samband med dådet.

Inbäddat innehåll

Att Akilov kommer att dömas för gärning är bortom tvivel. Han har medgett att han kört lastbilen. Teknisk bevisning är omfattande. Att rubriceringen blev terroristbrott tyder på att åklagaren anser att det finns på fötter att juridiken håller för terroristbrott. I stämningsansökan lyfter åklagaren fram omständigheter som stärker uppsåt och syfte:

Annons

Annons

• Akilov åstadkom en explosion i förarhytten med hjälp av fem butangasbehållare. Explosionen blev inte så omfattande som den kunde ha blivit.

• Dådet förbereddes i månader. Redan i januari erbjöd Akilov Daesh att utföra terrordåd i Stockholm. I filmer har Akilov svurit terrorsekten trohet, även om IS aldrig tog på sig dådet.

• Målet ska ha varit att få Sverige att avbryta svenskt deltagande i koalitionen mot mördarsekten Daesh.

• Akilov ska också ha undersökt alternativa mål som Waxholmsbåtar, ångbåten Mariefred och gayklubbar. Dessutom har han i förväg rekognoscerat Drottninggatan.

Inbäddat innehåll

För den allmänna rättsuppfattningen är det viktigt att åklagaren har på fötter för rubriceringen. Om Akilov skulle dömas för dådet, men inte för terrorbrott, så kommer det vara svårt att motivera det på ett sätt som är begripligt för allmänheten.

Däremot är oklart om vi under rättegången kommer att riktigt begripa vad det var som drev pappan från uzbekistan till att radikaliseras och begå det värsta bekräftade terrordådet i Sverige sedan mordbranden mot Flamman i Luleå 1940.

När terrorn väl drabbade Sverige så klarade vi det bättre än vad många både trott och fruktat. Även om det finns många lärdomar att dra och saker att förbättra är allmänhetens reaktioner med solidaritet, varma hjärtan och kalla huvuden något att lyfta fram. Professor Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan beskrev i SVT:s livesändning det som en ”fantastisk respons”.

Annons

Annons

Polisbilar övertäckta med blommor. Ett av många inslag som visade på allmänhetens fantastiska respons efter terrordådet. Foto: Gustav Sjöholm / TT /

Bild: TT

Men det finns också många förbättringar att lyfta fram. Som att Akilov var efterlyst och inte hade rätt att vistas i samhället. Som att krissjukvården är underdimensionerad. Vi får också se upp med att sätta vår tilltro till enkla lösningar, som att gps-spärrar på tunga fordon ska stoppa liknande dåd i framtiden.

Att bekämpa terrorism kräver att ta bort rekryteringsmöjligheter, pengaströmmar och stoppa själva terrordåd. Det görs bara med medvetenhet, resurser och goda myndighetssamarbeten över alla gränser.

Inbäddat innehåll

Rättegången inleds 13:e februari och förväntas pågå i tre månader. Åklagaren yrkar på livstidsfängelse och därefter livstids utvisning.

Ett juridiskt avslut, med svar på så många frågor som möjligt, så småningom är ett sätt att komma vidare. Men sorgen och saknaden över Ebba 11, Lena 69, Maïlys 31, Chris 41 och Marie 66 kommer inte att försvinna.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan