Annons

Annons

Annons

Fotboll

Så mycket fick Kvarnsveden för Tabitha Chawinga: "Frågan är om någon har varit dyrare"

Damallsvenskans skytteligavinnare, Tabitha Chawinga, såldes efter sin succésäsong till Kina.

Nu vet vi vad hon kostade.

Försäljningen innebar att Kvarnsveden kunde räkna in lite drygt 1,5 miljoner på kontot.

– Frågan är om någon har varit dyrare, säger Kvarnsvedens ordförande, Olle Davidsson.

Text

Bild: Kristian Bågefeldt

Annons

LÄS ÄVEN: Davidsson omvald KIK-ordförande – för sista gången: "Hade tänkt att årets skulle var det sista"

Ekonomiskt sett blev 2017 ett positivt år för Kvarnsvedens IK, som på tisdagens årsmöte redovisade ett plusresultat på drygt fyra miljoner kronor.

Två stora anledningar till det var försäljningen av BSM-hallen till Borlänge kommun samt försäljningen av stjärnanfallaren, Tabitha Chawinga, till den kinesiska klubben Jiangsu Suning.

Chawinga jagades av alla världens storklubbar och det har spekulerats i hur mycket hon egentligen kostade att köpa loss.

Annons

Svaret – 1 580 320 kronor.

En summa som torde vara – om inte den högsta – bland de högsta som någonsin betalats för en spelare på damsidan i Sverige.

Annons

– Jag tror att det är en av de bättre. Frågan är om någon har varit dyrare. Sett till damfotboll är det väldigt, väldigt bra, konstaterar KIK-ordföranden, Olle Davidsson.

Du är nöjd med det va?

– Ja, absolut. Men mest nöjd är jag över Tabithas eget avtal. Det har jag hjälpt henne med, och det kan jag säga, att det är bra.

Olle Davidsson.

Bild: Kristian Bågefeldt

Bortser man från försäljningarna så hade klubben 2017 ett rörelseresultat på minus 905 000 kronor, vilket innebär att man i förlängningen behöver hitta mer inkomster för att det egna kapitalet inte ska krympa de kommande åren.

– Vi måste hitta en ekonomi som handlar om att göra ett plus-minus-noll-resultat på verksamheten.

Ett steg som tagits inför årets säsong, för att nå dit, har varit att kapa kostnaden för damtruppen med 1,5 miljoner.

– Det handlar ju väldigt mycket om att det är färre spelare från icke-EU-länder. Och lite andra saker. Det blir en lite mer spartansk tillvaro totalt sett, den här säsongen.

Ekonomiskt sett sitter dock Kvarnsveden i dagsläget riktigt bra till, då man har ett eget kapital på 5,5 miljoner kronor.

– Det känns jättebra. Och när jag avslutar mitt värv, så vill jag göra det med en relativt välfylld kassa. Man vill ju inte vara den som slutar och låter någon annan ta över en ruin.

Annons

Annons

Många elitklubbar på damsidan har de senaste åren brottats med ekonomiska problem. Hur kommer det sig att ni har lyckats så bra?

– Vi jobbar hårt. När jag tog över så hade vi ett ganska kraftigt underskott, med dåtidens mått mätt. Men vi har byggt en fotbollshall och en konstgräsplan. Vi har byggt dem själva och vi har betalat. Vi har hittat finansiering och vi har hittat pengarna. När vi nu säljer det så blir det ju ett överskott. Så det var väl inarbetade pengar. Det är ju inte så att vi har fått något till skänks.

LÄS ÄVEN:

Davidsson omvald KIK-ordförande – för sista gången: "Hade tänkt att årets skulle var det sista"

Så bra är Kvarnsveden – läs Bågefeldts marsranking av Elitettanlagen: "Ska vara med i den absoluta toppen"

Kapten Sundberg nära återkomst: "En sjuk resa man har gått igenom"

Tabitha Chawinga.

Bild: Kristian Bågefeldt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan