Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

ÖFK-kaptenen Brwa Nouri om skrämmande siffrorna: "Det är strukturell rasism"

SportExpressen har kartlagt underrepresentationen av människor med invandrarbakgrund på hundratals tunga poster inom svensk fotboll.

De skrämmande siffrorna får ÖFK:s lagkapten och irakiske landslagsmannen Brwa Nouri att reagera.

– Det är strukturell rasism. Så det skriker om det, säger han.

Text: 

Östersunds lagkapten Brwa Nouri.

Bild: TT

Annons

Med namn som huvudkriterium har SportExpressen granskat alla styrelser, kommittéer, nämnder och förbundskaptener i Svenska Fotbollförbundet, alla styrelser och förbundskaptener i de 24 distriktsförbunden och alla styrelser i allsvenskan och damallsvenskan.

Totalt 549 personer.

Och siffrorna är anmärkningsvärda.

De stora invandrargrupperna utanför Norden och EU framstår som tydligt underrepresenterade.

Ungefär sju procent av Sveriges befolkning är född i Iran, Irak, Syrien, Afghanistan, Somalia, Eritrea, Turkiet, Bosnien & Hercegovina eller forna Jugoslavien. Ytterligare 3,5 procent har minst en förälder från dessa länder.

Annons

► (+) Så många biljetter har sålts inför ÖFK:s premiär – räknar med slutsålt: "Ligger väldigt bra till jämfört med tidigare år"

Annons

Men av 129 personer i Svenska Fotbollförbundets styrelser, kommittéer och nämnder tycks bara två ha bakgrund i någon av de ovan nämnda invandrargrupperna. Och av 14 förbundskaptener har ingen någon bakgrund i någon av grupperna.

Det är två av flera exempel som SportExpressen listar.

ÖFK-stjärnan Brwa Nouri reagerar när han får ta del av siffrorna.

– Det är samma sak på tränarfronten. De har alltid hetat Jörgen och Magnus. De har varit jättekompetenta, men varför har alla hetat samma sak? Det kanske är på väg att ändras nu, med Poya Asbaghi (IFK Göteborg), Özcan Melkemichel (Djurgården), Azrudin Valentic (Dalkurd) och Bosko Orovic (Gais) på hög nivå. Men det är en lång väg kvar. Ännu längre på styrelsenivå. Där har vi inte kommit någonstans alls, säger han till SportExpressen och ryter till:

– Det är strukturell rasism. Så det skriker om det, säger han.

► (+) Slutetappen för ÖFK innan premiären – följ måndagsträningen här

Annons

SportExpressen: På vilket sätt är det strukturell rasism?

Annons

– Det betyder inte att människor är rasister, men att samhället är rasistiskt på det sättet att det är skapat för majoriteten men missgynnar minoriteter. Med samhället menar jag styrelser som är enklare att ta sig in i med ett visst namn eller en viss hudfärg. Det är en struktur som inget vågat eller kunnat ändra. Vissa personer kan argumentera emot, säga att det inte finns. Man kanske inte ser det? Man kanske inte vet vad det är? Men då kan man läsa på.

– Och om man fortfarande inte tror på det kan man läsa den här sammanställningen. För mig är det självklart. Det finns ingen annan förklaring. Det här är osynliga handlingsmönster som gynnar individer. Det är praxis. Det är resultat av det som redan har varit. Vedertagna handlingsmönster som alltid har funnits, säger Brwa Nouri.

► (+) ÖFK:s orosmoln – Edwards kan missa premiären mot Djurgården: "Varit på bristningsgränsen"

Annons

Annons

Till toppen av sidan