Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Förbundspampen svarar Nouri om påstådda rasismen: "Vi är oerhört mångkulturella"

ÖFK:s lagkapten Brwa Nouri menar att det finns "strukturell rasism" inom svensk fotboll.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tycker tvärtom att man är "oerhört mångkulturella".

– Men vi behöver ha fler killar med olika bakgrund och framför allt fler tjejer, säger han till SportExpressen.

Text: 

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, svarar på Östersunds lagkapten Brwa Nouris utspel om "strukturell rasism" i svensk fotboll.

Bild: TT

Annons

SportExpressen presenterade under måndagen en stor granskning kring den kraftiga underrepresentationen av människor med invandrarbakgrund på hundratals tunga poster inom svensk fotboll.

Brwa Nouri reagerade kraftigt när han fick ta del av siffrorna.

– Det är strukturell rasism. Så det skriker om det, sade han bland annat till tidningen.

ÖFK-kaptenen Brwa Nouri om skrämmande siffrorna: "Det är strukturell rasism"

Karl-Erik Nilsson, Svenska Fotbollförbundets ordförande, svarar såhär när han får bemöta Nouris uttalande:

Annons

– Den svenska föreningsstrukturen sitter djupt i det svenska folkdjupet. Kommer man från andra kulturer är det kanske inte lika givet att man ska engagera sig i en förening. Samtidigt är vi kanske inte heller helt öppna och välkomnande, inte fullt ut. Här behöver vi jobba mer med attityder och utbilda vad det innebär att vara en del av föreningslivet. Vi måste ha en bred bas att rekrytera från. 

Annons

SportExpressen: Så hur förhåller du dig till Nouris påstående?

– Det finns ingen fotbollsledare som har några dåliga avsikter med den här typen av rekryteringar. Från svensk fotbolls sida är vi otroligt tacksamma över alla ledare som kommer till oss. Vi behöver ha hit fler. Vi behöver ha fler killar med olika bakgrund, men framför allt fler tjejer: Både med svensk och utländsk bakgrund, säger Karl-Erik Nilsson.

► (+) Så många biljetter har sålts inför ÖFK:s premiär – räknar med slutsålt: "Ligger väldigt bra till jämfört med tidigare år"

I det korta perspektivet kommer det inte att bli några dramatiska förändringar, menar han. Men förbundet sliter med frågan och hoppas få se fler med utländsk bakgrund i ledande ställning och ledande organ.

Annons

– Vi är oerhört mångkulturella när man tittar på den breda basen och har ingenting att skämmas för där. Så småningom kommer det att leda till fler killar och tjejer med annan bakgrund blir tränare, ledare och fotbollsadministratörer, säger Nilsson till SportExpressen.

► (+) Slutetappen för ÖFK innan premiären – följ måndagsträningen här

Annons

Annons

Till toppen av sidan