Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Polischef i Västernorrland spred rasistiskt hat: ”Omvandla honom till 70 kilo hundmat"

En polischef i Västernorrland har skrivit flera grova, rasistiska kommentarer på Facebook, skriver Svenska Dagbladet.

Mannen har bland annat skrivit "Massakrera asen" till ett inlägg på Facebook.

Polischefens anställda reagerade i en skrivelse – och ärendet har utretts internt där man hävdar att kommentarerna faller under yttrandefriheten.

Text: 

"Alla poliser och andra anställda i XX med omnejd som suttit vid ett fikabord vet att XX dagligen uttalar sig mycket rasistiskt", har medarbetare skrivit i brevet till ledningen, skriver SvD.

Kenneth Bergquist, polisområdeschef i Västernorrland, medger att de rasistiska kommentarerna som polischefen skrivit kan skada förtroendet för polisen.

– Det vore naivt att tro något annat, säger han till SvD.

Polischefen ska bland annat ha delat ett inlägg från det brittiska högerextrema partiet Britain first, där partiet påstod att muslimer skändat kristna gravar i Libyen. Britain firsts Facebooksida stängdes nyligen ner av Facebook med motiveringen att den använts för att sprida rasism och hat.

Annons

Annons

Den översta kommentaren har polischefen skrivit i ett Facebookinlägg, som handlar om att nationalekonomen Tino Sanandaji och ett norskt tv-team blivit utkörda från ett kafé i Husby. I kommentaren nedanför reagerar en annan Facebookanvändare som undrar om inte mannen ovan är polis.

Bild: Privat, Arkivbild

Ett annat exempel som Svenska Dagbladet skriver om är där polischefen uttalat sig på sociala medier om Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer. Polismannen skriver att "det bästa" man kan göra av Rashid Musa är att "omvandla honom till 70 kilo hundmat och en dykardräkt".

I ett tredje exempel har polismannen kommenterat ett inlägg skrivet av den högerpopulistiska sajten Politikfakta. Inlägget handlar om att nationalekonomen Tino Sanandaji och ett norskt tv-team blivit utkörda från ett kafé i Husby. Där har polismannen kommenterat: "MASSAKRERA ASEN".

Trots att Kenneth Bergquist är rädd för att polischefens ageranden ska skada polisen som organisation menar han att det inte går att ställa krav på vilken typ av yttranden anställda inom polisen gör i sitt privatliv utanför arbetstid. Samtidigt väljer polismannen att posera i polisuniform på sin profilbild på Facebook.

Bild: Privat

I samband med en artikel om att ordningsvakter utsatts för våld ska polismannen ha skrivit: "Skjut asen".

Annons

– Enligt våra jurister föll det här under yttrandefriheten och en åklagare har ju gjort samma bedömning, säger Kenneth Bergquist till Svenska Dagbladet.

Annons

Den skrivelse som lämnades in till den regionala polisledningen i februari skickades vidare till en avdelning för disciplinära ärenden och även till polisens internutredningsavdelning. En åklagare på Särskilda åklagarkammaren bedömde den 1 mars att de Facebookinlägg som granskats inte var brottsliga. Eva Holmberg, chef för Gruppen för skiljande- och disciplinärenden i polisregion Nord, gick på samma linje och uppger för Svenska Dagbladet att man beslutade att inte vidta någon åtgärd mot polismannen, eftersom uttalandena ansågs falla inom yttrandefriheten.

Den aktuelle polismannen har valt att inte kommentera de uppgifter som kommit fram. Till SvD säger han att inte minns de olika exemplen på hotfulla och hatiska kommentarerna. Han vill inte heller kommentera sina skriverier.

Annons

Annons

Till toppen av sidan