Annons

Annons

Annons

DEBATT: Långforsen: Märkligt att S väljer att solka ned starka varumärken

Det hundraåriga Långforsens kraftverk har inte varit i drift på tio år och dammen är delvis raserad. Byggnader kommer att rivas, turbinerna bytas ut, nya kanaler sprängs och grävs. Att börja producera el i Långforsen igen är inte en ”renovering”, det är en nybyggnation – dags att Jämtkraft är ärliga med det.

Bild: Stefan Nolervik, Bloggare skribent och krönikör på ÖP

Ett enda av Jämtkrafts drygt 70 vindkraftverk producerar dubbelt så mycket el per år som Långforsen skulle ge.

Så mycket strid och så mycket egenvald dålig publicitet för ett modernt framåtsyftande energibolag – det är minst sagt märkligt att bolaget är redo att solka ner sitt varumärke för energi motsvarande ett halvt vindkraftverk. Det är ingenting annat än en blindhet för den systemsyn som behövs när man arbetar med hållbarhetens tre dimensioner.

Annons

Annons

Våren 2017 öppnade politiken för att föreningen Långforsen skulle kunna ta över och tankarna på elproduktion lades åt sidan. Det man stridit för i så många år var inte längre viktigt.

Kalkyler och ekonomisk värdering skiljer stort mellan de två parterna.

Föreningen Långforsen pressas nu hårt av Jämtkraft både vad gäller tid och kostnader för att överlåtelsen eventuellt ska kunna ske. Både juridiska och ekonomiska hinder reses.

Kalkyler och ekonomisk värdering skiljer stort mellan de två parterna. Jämtkraft utreder och lägger fast sina mått med i grunden skattebetalarnas pengar, medan föreningen på ideell tid och utan resurser tvingas ta fram sina underlag. Verkligheten blev att Goliat kämpar ner David i stället för positiv anda.

I centrum för detta finns AnnSofie Andersson (S) balanserandes på två stolar. Som ordförande i Jämtkrafts styrelse och kommunalråd i Östersund ger hon uppdrag, utlåtanden och direktiv till sig själv och byter hatt från dag till dag.

Varför låter Socialdemokraterna i Östersund med öppna ögon detta bli en valfråga?

I en så pass infekterad fråga som elproduktion i Långforsen borde de självbevarande jävsklockorna ringa högt ju närmare ett val vi närmar oss. Varför låter Socialdemokraterna i Östersund med öppna ögon detta bli en valfråga?

Varför riskerar man att ett i grunden modernt tänkande energibolag drar på sig skammen genom att bygga i Nedre Långan, skyddad i miljöbalken och med i Natura 2000, för en elproduktion som motsvarar ett halvt vindkraftverk? Är det förblindad prestige eller vad styr handlandet?

Annons

Annons

Om processen med överlåtelse till föreningen Långforsen inte går att genomföra, oavsett orsak, finns det inget tvingande för Jämtkraft att nyttja domstolsutslaget och bygga.

Nu gäller det ägarkommunernas hållbarhetsambitioner och seriositet; blanda inte ihop korten – eller hattarna!

Det låter på AnnSofie Andersson som att Jämtkraft måste bygga, för annars kan någon annan göra det. Den eventuella diskussionen får tas då med den aktör som skulle vara aktuell. Nu gäller det ägarkommunernas hållbarhetsambitioner och seriositet; blanda inte ihop korten – eller hattarna!

Följ i stället de goda exempel som till exempel Nordanstigs och Karlskrona kommuner utgör, där de köper in vattenkraftverk och river ut stationer och dammar.

Avser Östersunds kommun – som faktiskt utsetts till en av Sveriges bästa miljö- och klimatkommuner – medvetet gå baklänges in i framtiden och dra med sig Jämtkraft AB i nedsolkningen av varumärkena? Det är mycket märkligt. Varför, AnnSofie Andersson?

Ulf von Sydow, Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan