Annons

Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Parsprint med SM-status i Bruksvallarna – startskott för Fjälltopphelgen: "Vi hoppas juniorerna ska ta chansen"

Text: 

Bruksvallarna och Ramundberget ser fram emot en av säsongens absoluta höjdpunkter, Fjälltopphelgen. I år med kryddan att Svenska mästerskapet i sprintstafett avgörs första tävlingsdagen.

André Larsson, Svegs IK, är en av många skidåkare som brukar tävla under Fjälltopphelgen, här i en tidigare Supersprint. Arkivfoto: Mikael Andersson

Annons

Annons

- Vår förhoppning är att juniorerna ska ta chansen att ta klivet upp i seniorklass och det ser ut att slå väl ut, intresset för torsdagens tävling är jättestort, säger tävlingsledare, Mikaela Sundbaum.

Sprintstafetten körs på skidstadion i Bruksvallarna, på det som brukar vara juniorernas sprintbana och med start direkt ut i första sprintbacken.

Helgen fortsätter med 100 meters knockoutsprint i Ramundberget där segraren vinner 10 000 kronor, initiativtagare till tävlingen är Ida Ingemarsdotter. En av helgens stora nyheter är en öppen klass på fredagens tävling.

- Vi vill att Fjälltopphelgen ska vara den perfekta mixen av världsstjärnor, motionärer, barn och ungdom. Nu har alla chansen att testa hur de står sig mot världens snabbaste skidåkare på 100 meter, säger Mikaela Sundbaum.

Signumet för helgen är just att de allra bästa skidåkare är på samma arena som de som åker sin allra första skidtävling, oavsett om man är motionär, barn eller ungdom.

Lördagen ses för de allra flesta som huvudtävlingen där de allra minsta åker 800 meter och elitåkarna tillsammans med motionärer tar sig dryga tre mil över fjället. D21 åker samma bansträckning som H21. Som vanligt visar avslutningshelgen upp både en bredd och topp i startfältet.

Några av toppåkarna som är anmälda till helgen är Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk, Anna Haag, Daniel Richardsson, Emil Jönsson och Ludvig Jensen.

Annons

Skidfesten avrundas med en utförstävling på längdskidor och efterföljande skicross mot en världsstjärna. Anna Haag möter klassegrarna bland tjejerna och Emil Jönsson tar sig an segrarna bland killarna.

Alla tävlingarna kommer att sändas på webben. Arrangörerna räknar med över 2000 starter under fyra dagar med skidåkare från både Sverige och Norge.

Annons

Annons

Till toppen av sidan