Annons

Annons

Annons

Krokom

DEBATT: Sportfiskarna: Vi hoppas att Jämtkrafts nye vd kan verka för en återställning av Långforsen

Erik Brandsma, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten, kommer inom kort bli ny vd för Jämtkraft. Vi hoppas att det betyder nya friska ögon i Jämtkrafts styrelse och ett slut för den långdragna striden om Långforsen.

Långforsens kraftverksdamm och Erik Brandsma, ny vd för Jämtkraft.

Det är tyvärr tydligt att Jämtkraft nu åter gör sitt yttersta för att undvika ett ägardirektiv om en avveckling av Långforsens kraftverk.

Föreningen Långforsen, som fört en dialog med Jämtkraft om en överlåtelse av kraftverket, vittnar om att bolaget från start har haft som huvudfokus att behålla och renovera, och därmed kraftigt försvårat processen. Alltså precis det motsatta som ägardirektivet om att utreda en överlåtelse med ”positiv grundsyn” ålagt dem.

Annons

Annons

Bolaget värderar kraftverket till fantasisumman 15–25 miljoner kronor; underlaget för denna värdering offentliggörs inte.

Jämtkraft ger inte föreningen tillträde till fastigheten, vilket gör det svårt för föreningen att bilda sig en uppfattning om det objekt som hela processen handlar om. Man kräver att föreningen på en månad ska presentera MKB, riskanalys, tillståndsprocess, plan för finansiering, förvärv av fallrättighet och kostnader för utrivning med mera som första steg i processen.

För vem som helst borde det vara glasklart att detta är helt orimliga krav. Dessutom lyfter Jämtkraft fram faktumet att bolaget inte äger fallrätten som ett stort problem, i stället för att undersöka lösningar som exempelvis ett möjligt avtal med fallrättsägaren.

Vi kan inte heller se några sakliga skäl till varför Jämtkraft vill bygga kraftverket. Enligt en av sakkunniga aktörer inom branschen nyligen framtagen kalkyl, kommer en renovering av Långforsens kraftverk innebära ett minusresultat på 5,6 miljoner. Alltså en förlust för skattebetalarna, långt ifrån Jämtkrafts egna uppblåsta beräkningar.

Fisket är viktigt för Jämtland. Här finns 200 fritidsfiskeberoende företag, vilket är flest i hela Sverige. De omsätter 135 miljoner kronor årligen. Det totala fiskets omsättning inklusive redskapsförsäljning beräknas till 300–350 miljoner kronor per år. En restaurerad Långforsen skulle bli en viktig pusselbit i en fortsatt utveckling av länets lukrativa fisketurism.

Annons

Avveckling av kraftverk och damm skulle återskapa strömsträckan i Långforsen, samtidigt som vi kan få en högre produktion av fisk och en starkare vildmarkskänsla.

Annons

Ett högt värderat sportfiskevatten i ett hårt vattenkraftskadat län med direkt närhet till Östersund, skapar en unik potential för utveckling av sportfisketurism. Det ger även mervärde för dem som bor i trakten och kan vara en bidragande faktor till att man vill bo kvar eller flytta hit.

I kommuner som till exempel Nordanstig och Hudiksvall, har man insett värdet i friska, levande vattendrag. Här köper kommunen in kraftverk för att riva ut dem.

Det är minst sagt sorgligt att ägarkommunerna sitter på en riktig skatt i Långforsen men inte förmår öppna den. Den infekterade striden om Långforsen skapar badwill, och återupptagen kraftverksproduktion skulle få många sportfiskare att välja bort Långanområdet.

Vi uppmanar ägarkommunerna att göra det enda rätta genom att vakta sitt bolag och sätta stopp för Jämtkrafts medvetna åsidosättande av demokratiska beslut.

Och till Erik Brandsma – vi önskar dig lycka till i din nya tjänst och hoppas att du kan se att Jämtkraft har allt att vinna på att i positiv anda verka för en återställning av Långforsen.

Sten Frohm, generalsekreterare Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan