Annons

Annons

Annons

Ishockey

Nya krav på framtidens stjärnor – tv-profil gästade U18-landslaget: "Vill ha profiler som fungerar"

Dagens mediaklimat ställer nya krav på framtidens hockeystjärnor. Det räcker inte längre att bara vara bra på isen – spelarna förväntas vara bra utanför isen också. Därför fick U18-landslaget besök av tidigare tränaren och numera tv-experten Niklas Wikegård.
– Det är bara en tidsfråga innan alla klubbar har egna tv-kanaler och vill ha profiler som fungerar bra i media, säger Wikegård.

Text

Niklas Wikegård och Torgny Bendelin.

Bild: Andreas Hanson

Annons

U18-landslaget har haft en fullspäckad vecka i Uppsala med förberedelser inför VM som avgörs i Ryssland med start på torsdag nästa vecka. I laget finns talanger som Adam Boqvist och Marcus Westfält (båda Brynäs), Nils Lundkvist (Luleå), Filip Hållander och Jacob Olofsson (båda Timrå), Filip Johansson (Leksand), Nils Höglander (AIK) och Lukas Wernblom (Modo) för att nämna några.

Några av framtidens stjärnor i SHL och säkerligen NHL också. Men allt i förberedelserna har inte handlat om spelet på isen – utan även om spelet utanför isen. Framtidens medieklimat kommer ställa nya krav på hockeystjärnorna, och spelarna kan tjäna på att vara medvetna om vilken bild de förmedlar av sig själva. Det menar Niklas Wikegård, 54, som är en av CMores mest profilerade hockeyexperter och även har en lång bakgrund som hockeytränare.

Annons

Annons

Han blev inbjuden av förbundskaptenen Torgny Bendelin att prata om hur spelarna kan bygga sina egna varumärken och bli de profiler som både media och klubbarna efterfrågar – eller kommer efterfråga i framtiden.

– Tanken är att jag ska ge min syn på hur media fungerar. Det är ju ett väldigt vitt begrepp och jag har ju inte full koll på hur all media fungerar, men från mina år som ledare och sen på CMore och träffar alla möjliga personer inom media så har jag mitt perspektiv. Försöka få dem att tänka på hur man bygger sitt cv, säger Wikegård till Hockeypuls innan föredraget med U18-landslaget, som han även var med under ett ispass.

Är spelarna medvetna om det här, tror du?

– Nej, det tror jag inte. De är såklart medvetna om att sociala medier är ett starkt medium och hur man kan använda det, men de kanske kan tänka till mer kring hur de bygger upp sig själva och sitt varumärke som hockeyspelare, vem de visar upp i media – vem vill de vara och vem vill de inte vara?

Vad kan de tjäna på att bygga ett bra varumärke?

– Jag tror att de kan få stanna längre i en förening, för att klubben tycker att det är bra att spelaren identifieras med klubbens varumärke. Jag tror att en spelare som bygger ett bra varumärke blir värdefull för en klubb eftersom det kan generera både publik och pengar. Det är bara en tidsfråga innan alla klubbar har egna tv-kanaler och vill ha profiler som fungerar bra i media. Då tjänar man som spelare på att framstå som en professionell idrottsman och kunna visa vem man är och vad man står för, säger Niklas Wikegård.

Annons

Hur medvetna är klubbarna om det här i dag?

– Väldigt få är medvetna om det. Att kunna paketera det som hörs och sägs i en klubb är nästan okontrollerbart i dag, men jag tror vi kommer få se en utveckling i hur man jobbar med detta. Jag tror vi kommer få se en division med folk som kan utbilda spelare och ledare i de här frågorna, säger Niklas Wikegård som också tycker att klubbarna behöver bli bättre på att bygga profiler och göra spelarna kända hos allmänheten, utanför den trogna hockeypubliken.

Annons

– Vi är för dåliga på att bygga profiler i svensk hockey. Samtidigt, det är svårt när vi blir utarmade på våra profiler, det är svårt att bygga dem långsiktigt. Till exempel Zdeno Chara spelar hela sitt liv i Boston, men hade han spelat i Sverige hade han dragit härifrån efter två år. Här i Sverige får vi kolla på kortare bollar, men då är man tacksam mot profiler som Dick Axelsson och Robin Figren som är personligheter som syns i media, säger Wikegård.

Samtidigt, alla kan kanske inte bli som Dick Axelsson?

– Nej, men jag tror det är viktigt att ha en medvetenhet om vad media innebär. För det kommer bli mer och mer krav och media kommer komma allt närmare, då är det bra att vara klar i huvudet vilken bild av sig själv man vill förmedla. Men också att förstå att även när det gått åt pipsvängen kanske man ska ta den där intervjun ändå och berätta saker ur sitt perspektiv innan någon annan gör det. När man är i den här branschen får man ta det onda med det goda, säger Niklas Wikegård.

Annons

Niklas Wikegård gästade en av U18-landslagets träningar i Gränby ishall i Uppsala.

Bild: Andreas Hanson

Någon aktiv medieträning finns i dag inte inom hockeyförbundet, berättar U18-landslagets presschef Andreas Spångberg.

– Nej, inte aktiv rakt ut. Men det går sakta men säkert mot att vi behöver ge spelarna en bas att stå på så de har en förståelse för vad som kommer krävas av dem, både nu och längre fram. Medvetenheten om detta kommer mer och mer, eftersom medieklimatet förändras. Man måste tänka på vad man gör på isen, men det blir allt viktigare att tänka på hur man är och vad man gör utanför isen också, säger han.

Annons

Sveriges trupp till U18-VM i Ryssland, 19–29 april

Målvakter: Olof Lindbom, Djurgården, Jesper Wallstedt, Västerås, Jesper Eliasson, Troja/Ljungby.

Backar: Fredrik Granberg, Skellefteå, Adam Boqvist, Brynäs, Tobias Björnfot, Djurgården, Filip Johansson, Leksand, Axel Andersson, Djurgården, Nils Lundkvist, Luleå, Adam Ginning, Linköping.

Forwards: Oskar Bäck, Färjestad, David Lilja, Karlskoga, David Gustafsson, HV71, Filip Hållander, Timrå, Samuel Fagemo, Frölunda, Jonatan Berggren, Skellefteå, Nils Höglander, AIK, Jacob Olofsson, Timrå, Nikola Pasic, Linköping, Lukas Wernblom, Modo, Albin Grewe, Djurgården, Linus Nässén, Frölunda, Marcus Westfält, Brynäs.

Torgny Bendelin leder U18-landslaget – som har fem silver men aldrig tagit guld sedan mästerskapet bildades 1999.

Bild: Andreas Hanson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan