Annons

Annons

Annons

DEBATT: Svar från M: IOGT:s linje ökar de alkoholproblem de vill åtgärda

Joel Nordkvist (M).

Annons

IOGT-NTO:s linje inom alkoholpolitiken riskerar att öka de problem de vill åtgärda.

INSÄNDARE: Höj skatten på alkohol och begränsa antalet försäljningsställen (11 april)

Annons

Annons

Vi tar det steg för steg: 

Höjd skatt på alkohol Blir alkoholskatten för hög skenar till slut priset på produkterna. När priserna når en smärtgräns kommer framför allt unga människor att köpa sin alkohol någon annanstans. I bakluckorna vid parkeringarna görs det garanterat inte några legitimationskontroller. Om allt fler köper sin alkohol på svarta marknaden förlorar staten de intäkter de får vid skattehöjningen. Staten förlorar kontrollen över alkoholförsäljningen monopolets legitimitet undergrävs. Nykterhetsrörelsens linje riskerar att bli kontraproduktiv. 

Begränsa öppettider och försäljningen I Sverige konsumerar vi ungefär lika många liter ren alkohol per person och år som i USA. Skillnaden är att i USA kan du köpa alkohol i nästan varje butik medan du i Sverige har västvärldens strängaste regelverk för detaljhandeln. Med nykterhetsrörelsens argumentation så borde antingen USA ha en högre konsumtion eller Sverige en noterbart lägre.

Förhindra illegal försäljning av alkohol Bästa sättet att göra det är fler lagliga vägar att köpa alkoholen på. Höga skatter och begränsad tillgänglighet tenderar bara att öka den illegala handeln. Under förbudstiden i USA under 1920-1930-talen flödade alkoholen på den svarta marknaden, staten fick inte in några skatteintäkter, de sociala problemen eskalerade och kontrollen över alkoholkonsumtionen och försäljningen var obefintlig.

Annons

Annons

Monopolet - Trots 100 år med förmynderi har inte monopolet gjort att den svenska alkoholkonsumtionen ser noterbart annorlunda ut gentemot resten av den fria världen. De som anser att det finns en osund alkoholkultur i Skandinavien borde fundera en gång till kring vad som som skapat den. 

Joel Nordkvist (M) ledamot av Muf:s förbundsstyrelse

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan