Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Hög arbetsbelastning för ambulanspersonal i länet – ses som patientrisk: ”Upplever mig själv som farlig som chaufför”

I fem olika avvikelserapporter lyfter ambulanspersonal i Region Jämtland Härjedalen att deras arbetsbelastning påverkar bland annat patientsäkerheten. Långa pass med svåra fall gör dem till sämre vårdare och bilförare, upplever de.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT /

Annons

I en av avvikelserapporterna, med rubriken "farlig i arbetet", skriver en anställd att det varit "många larm under dygnet, varav ett mycket energikrävande och uttömmande". Arbetet ska ha lett till att den anställda fått hjärtklappning och illamående samt blivit slutkörd.

Läs även: Äldre patienter får vänta länge på hemgång från sjukhus

Annons

Annons

I en annan avvikelserapport står det att en anställd fått in åtta larm på ett dygn, varav två varit under natten. Omständigheterna ska ha gjort att vårdaren inte upplevt sig själv som varken någon bra vårdare eller bilförare.

Läs även: [+] Nytt steg mot sprututbyten för missbrukare – ansökan ska skickas in till IVO

Ytterligare en anställd säger sig ha varit "en fara för annan person, medtrafikanter, kollega, patient och mig själv". "Upplever mig själv som farlig som chaufför" är en annan beskrivning som den anställda använder i rapporten.

Läs även: [+] Allt fler ungdomar med psykisk ohälsa i länet – civilminister Shekarabi: ”Vi behöver mer forskning”

I ett annat fall ska en person ha arbetat i 21 timmar och ha behövt stannat och springa fem varv runt bilen för att piggna till.

Förslag till åtgärder som lyfts fram i rapporterna är bland annat delade dygn samt slopad jour.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy